timberland outlet polos lacoste mbt baratos nike roshe run ghd outlet hollister madrid nike outlet nike huarache joyas pandora Gafas ray ban ray ban baratas ralph lauren espa?a gafas oakley nike sb baratas new balance baratas nike free baratas boligrafos montblanc air jordan ireland new balance ireland

timberland outlet polos lacoste mbt baratos nike roshe run ghd outlet hollister madrid nike outlet nike huarache joyas pandora Gafas ray ban ray ban baratas ralph lauren espa?a gafas oakley nike sb baratas new balance baratas nike free baratas boligrafos montblanc air jordan ireland new balance ireland

17 Nisan 2024 Çarşamba
00:27
Politika   Önceki Haber     |     Sonraki Haber       |      ANA SAYFA
Hızlı Yazdır! Hızlı Yazdır        
Yazı boyutunu:    

Tarih/Saat: 1 Ekim 2013 Salı, 08:29:15

İleri demokrasi için tarihî adım atıldı

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı paket, demokrasi ve özgürlüklerin önündeki engelleri kaldırdı. Türkiye'nin ayağına vurulan birçok pranga da kırılmış oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kamuoyunun aylardır beklediği Cumhuriyet tarihinin en kapsamlıdemokratikleşme paketini Başbakanlık Yeni Bina'da düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Pakette öne çıkan maddeler şöyle:

> Kılık Kıyafet Yönetmeliği'ni değiştirerek, kamu kurumlarında başörtüsü yasağı kaldırılıyor. Resmi üniforma giymek zorunda olan, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet ve hakim ve savcılar bu düzenlemenin kapsamına girmeyecek.
> Seçim sistemi değiştirilecek. AK Parti, yüzde 10 barajıyla devam edilmesi, barajı yüzde 5'e çekip, 5'li gruplandırmayla 'Daraltılmış Bölge Seçim Sistemi' uygulanması ve ülke barajı tamamen kaldırılarak, Dar Bölge Seçim Sistemini getirme seçeneklerini diğer siyasi partilerin görüşüne sunacak.
> Siyasi Partiler Kanunu'nun Ek 1'inci maddesi değiştirilerek, devlet yardımı için yüzde 7 olan mevcut oranı yüzde 3'e çekiliyor.
> Siyasi partilerde eş genel başkanlığın (2 kişiyi geçmeyecek) önü açılıyor. Teşkilatlanma kolaylaştırılıyor, beldelerde teşkilat zorunluluğu kalkıyor.
> Nevşehir Üniversitesi'nin ismini Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak değiştirilecek.
> Kişisel verilerin korunmasına yasal güvence getirilecek. Kişilerin özel bilgileri, ilgisiz kişiler tarafından kullanılamayacak, ilgisiz kişilerle paylaşılamayacak.
> Yardım toplamada kısıtlamalar kaldırılıyor. Kurban derisi, fitre ve zekat toplama konusunda Türk Hava Kurumu'na (THK) verilen yetki, ilgili kanunun 8'inci maddesindeki söz konusu hükmün kaldırılmasıyla birlikte THK'dan alınacak.
> Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu kuruluyor. Ayrımcılıkla daha etkin mücadele için ceza miktarları artırılıyor.
> Türk Ceza Kanunu'nda yapılacak değişiklikle hayat tarzına saygı teminat altına alınırken, dini inancın gereğinin yerine getirilmesinin engellenmesi ceza kapsamına alınıyor.
> Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önü açılacak. 
> Farklı dil ve lehçelerde siyasi propaganda imkanı getirilecek.
> Mülki amirlerce toplantı yer ve güzergahının artık siyasi partiler, meslek örgütleri ve sendikalarla birlikte belirlenmesi sağlanıyor. Hükümet Komiseri uygulaması kaldırılıyor.
> X,Q ve W gibi son dönemde sıkça kullanılan harflerin kullanımı yasal olarak serbest hale gelecek. Başbakan Erdoğan, düzenlemeyle bir nevi “klavyelere özgürlük” getirildiğini belirtti.
> Köy isimlerinin değiştirilmesinin önündeki yasal engel kaldırılıyor. İl ve ilçe isimlerinin değişikliği yönündeki talepler de dikkate alınacak. Oğuzhan ŞAHİN  -  ANKARA
 

 
 

 

KİBİRLİ DEVLETİ ÇÖPE ATTIK
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan demokratikleşme paketiyle özgürlük alanlarının daha da genişletildiğini söyledi. Erdoğan, “En önemlisi de bu paketle, şehitlerimizin uğruna can verdikleri milletimizin, birliğini, kardeşliğini, dayanışmasını daha da pekiştiriyoruz. Şehitlerimizin vasiyetlerini yerine getiriyoruz” dedi. Muhalefetin daha paket açıklanmadan 'Dağ fare doğurdu' bahanesini hazırladığını söyleyen Erdoğan, “Paketten, insanoğluna ölümsüzlük iksiri isteyenler hayal kırıklığına uğrayacaklardır” diye konuştu. Erdoğan şunları söyledi: “Çok açık söylüyorum, demokratikleşme paketleri milletimizin yüzünü güldürür, darbecilerin ise uykusunu kaçırır. Reformlar, özgürlüğe susayan toplum kesimlerini sevindirir, milletin iradesine musallat olan baskıcı, ceberrut vesayetçi odakları rahatsız eder.” Başbakan Erdoğan, “Türkiye 2013 yılını yaşarken, 1960'da durdurulan saatte kilitlenip kalmak, muhalefet adına, demokrasimiz adına, Türkiye adına bir talihsizliktir. Ben bunu defalarca ifade ettim, unutmayın İstiklal Marşı'mızın ilk kelimesi, 'Korkma' diyor. Korkaklar, zafer anıtı dikemez” ifadesini kullandı. Erdoğan şöyle devam etti: “Artık Türkiye'de, kimlik dayatan, makbul vatandaşı tanımlayan, vatandaşlarının kökeniyle, inancıyla, dünya görüşüyle uğraşan bir devlet yoktur. Artık Türkiye'de, vatandaşının ihtiyaçlarına, taleplerine, çığlığına, feryadına kulak tıkayan, vatandaşını asimile eden, taleplerini reddeden, ihtiyaçlarını inkar eden bir devlet anlayışı yoktur. Son 11 yılda, hukuk ve demokrasi alanında yaşadığımız sessiz devrimle yukarıdan dayatmacı, buyurgan, ceberrut, kibirli bir devlet ve siyaset anlayışı, artık tarihin çöp sepetinde yerini almıştır.”

59 dakikada açıkladı, 4 lidere vurgu yaptı
Başbakan Erdoğan, paketi açıklarken kendisini tercüme ile yurt dışında dinleyenlere “Türkiye dostları” diye selam gönderdi. Erdoğan konuşmasında M. Kemal Atatürk, Adnan Menderes, Turgut Özal ve Necmettin?Erbakan'a minnettarlığını ifade etti.
> Erdoğan konuşmasında, sadece “anayasa” konusunda metin dışına çıktı. TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda 59 maddenin uzlaşıldığını hatırlatan Erdoğan, muhalefete su çağrıda bulundu: “Gelin 59 maddeyi hemen 15 gün içinde Meclis'ten geçirelim. Bir taraftan burada bu mesafe alınırken diğer taraftan komisyon çalışmalarına devam etsin. Buna mani bir hal yok.”
> Başbakan Erdoğan'ı gazete ve televizyonların genel yayın yönetmenleri ile Ankara temsilcilerinin de bulunduğu 85 gazeteci takip etti.
> Erdoğan'ın konuşması Arapça ve İngilizce'ye de çevrildi.
> Başbakan'ın tarihî konuşması 59 dakika sürdü. Erdoğan'ın konuşma metni ise tam 22 sayfadan oluştu.
> Açıklamaya Bakanlar Kurulu üyeleri tam kadro katıldı. Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan da salondaydı.
> AK Parti'nin geçen yılki kongresinde açıklanan 63 maddelik yol haritasının büyük bir bölümü yeni demokrasi paketinde yer aldı. 
> Demokratikleşme paketiyle ilgili haberleri uluslararası ajanslar da acil koduyla duyurdu.
> Demokratikleşme paketindeki adımlar iki grup halinde atılacak. Yasal düzenleme gerekenler için gerekli tasarılar hızla Meclis'e gönderilecek. Bakanlar Kurulu ve ilgili kurumlar ise, yönetmelik, tebliğ ve genelgelerle ilgili adımları atacak.
 

Milli eğitim bakanı kızlarına yazmıştı
Reform paketi ile ilkokullarda kaldırılan 'öğrenci andı' aslında Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip'in kızlarına yazdığı bir metindi. Ant daha sonra 1933'te okullarda okutulmaya başlandı. 1972 yılında ise, bir bölüm daha eklendi. Öğrenci andı ilk ve ortaokulda okutuluyordu. Geçtiğimiz yıllarda yapılan düzenleme ile ortaokullarda okunması kaldırılmıştı.
 

12 bin köy eski ismini alabilecek
Türkiye'de 1940-2000 yılları arasında 12 bin 211 köyün ismi Kürtçe, Gürcüce, Lazca ve Ermenice gerekçesiyle değiştirildi. En çok Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki köylere yeni isim verildi. Köy isimleri en çok değiştirilen şehirlerin başında ise, 653 ile Erzurum geliyor. Onu sırasıyla 647 ile Mardin, 555 ile Diyarbakır, 415 ile Van ve 406 ile Sivas izledi. 

HAKAN FİDAN GELMEDİ KOLTUĞU BOŞ KALDI
> Başbakan Erdoğan, demokratikleşme paketini açıklarken salondaki koltuklardan biri boştu. MİT Müsteşarı Hakan Fidan, davetli olduğu halde toplantıya katılmadı. 

BDP HEYETİ KANDİL'DEN DÖNDÜ 
> PKK ile görüşmek üzere Kandil'e çıkan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş liderliğindeki heyet döndü. Heyetten herhangi bir açıklama gelmedi.

BÖYLE HAZIRLANDI

Sabaha kadar metin üzerinde çalıştı
Saat 01:00'de Denizli'den Ankara'ya dönen Başbakan Erdoğan, demokratikleşme paketi üzerindeki çalışmalarını Subayevleri'ndeki konutunda saat 03.00'e kadar sürdürdü. Başbakanlıktaki makam odasında basın toplantısına hazırlanan Erdoğan, paketin metnindeki son düzeltmeleri yaptı.

TARTIŞMA
DAR BÖLGE SİSTEMİ HANGİ PARTİYE NE GETİRECEK?
Seçim sistemi değişip yüzde 5 barajlı daraltılmış bölge sistemi uygulandığında BDP kazanıyor, MHP ise kan kaybediyor. Sisteme göre; 90 vekil çıkaracak İstanbul 3 ayrı seçim bölgesine sahipken, yeni sistemde 20 seçim bölgesine ayrılacak. AK Parti'nin 2011'deki oyları dikkate alındığında hükümet İstanbul'dan 30 vekil daha fazla çıkarılabilecek. BDP'nin vekil sayısının 36-39 aralığına yükselirken, MHP'nin vekil sayısı 15'e kadar düşecek. 

   Türkiye Gazetesi

 

   manahaber.com bağlantı verdiği sitelerin içeriğinden
   sorumlu değildir.

 

Paylaş :

Diğer Haberler
"Dünya Beşten Büyüktür" Ders Kitaplarına Girdi
ABD'nin Türkiye'den 6 Talebi Varmış
Bakandan: Bayramda Yola Çıkacaklara Önemli Uyarı
Yalanların En Büyük Panzehiri Hakikatlerdir
Uluslararası Medeniyet Şurası
Müftünün Nikah Kıyması Laikliğe Aykırı İse...
Koalisyon Suriye'de 2286 Sivil Öldürdü
İslam Ülkeleri Liderlerine Arakan Çağrısı!..
Kılıçdaroğlu'nun İlginç Bayram Mesajı
İtikat Aynı Zamanda Milli Güvenlik Meselesidir
Müftülerin Nikah Kıyması Hukuk Devletinin Gereğidir
1 Milyar 700 Milyon Müslümanla Biriz!..
İslam’ı Doğru Temsil Ediyor muyuz?
İslam Birleşmiş Milletleri Ne Zaman Kurulacak?
Katar Sana Söylüyorum, Türkiye Sen dinle!
Kürtler Bağımsızlık ve Tanınma İstiyor, ya Biz?
"Kudüs Tüm Müslümanların Namusudur!..”
Abdullah Gül Sessizliğini Bozdu!
İlahiyat Fakülteleri Medreserin Bilgi Birikimine Ulaşamadı!..
"Ortadoğu'da Bir Kürt Sratejimiz Olmalı!.."
"Zalimlere Karşı Sesimizi Yükseltmeye Devam Edeceğiz!.."
Analiz: 'Evet'e Kürt Seçmen Katkısı!..
İslam Dünyasında 'Evet' Sevinci!
"Batı, İslam Korkusu Hastalığıyla Yüzleşmek Zorunda!.."
Kürtlerin Oy Tercihleri Ne Anlatıyor?..
Sonuçları Doğu-Güneydoğu Belirledi!..
"Erdoğan Bundan Sonra Ne Yapmalı?.."
Kürt Seçmenin Referandum Tercihi?
'İslam'a Karşı İslam Projesi Yürütülüyor!'
Batı, İstanbul’un Fethinden Dolayı Biz Affetmedi!..
Bölünmenin Kürt’e de Türk’e de Faydası Yok
Başbakan Yıldırım'dan İran'a Uyarı!
Camilere Ezan Yasağı Önerisi!..
"Ümmetin Âlimleri, Erdoğan'ın Yanındadır..."
Kürd Siyasetinde Alternatif Arayışı?
  YAZARLAR
  GAZETE 1. SAYFALAR
  ÖNE ÇIKANLAR
  TARİHTE BUGÜN
17 Nisan 1453
Fatih Sultan Mehmet, İstanbul adalarını fethetti. ...
17 Nisan 1915
E-15 İngiliz Denizaltı gemisi, Boğaz'da hasara uğratılınca karaya oturdu. ...
17 Nisan 1940
Köy Enstitüleri Kanunu TBMM'de kabul edildi. ...
17 Nisan 1967
Hacı Ömer Sabancı Holding kuruldu. ...
 
  SON DAKİKA
» Deprem sonrası yeni önlem: Altın ithalatı durduruldu
» Depremde vefat edenlerin sayısı giderek artıyor!..
» Erkeğin, Hanımına Karşı Görevleri...
» Tarihî Harran Ulu Camii 8 Asır Sonra İbadete Açılıyor!..
» Siirt Fıstığı İçin Müthiş Tesis!..
» Ayasofya'da Gıyabî Cenaze Namazı Kılındı!..
» 31 yıllık Acı: Halepçe!..
» İslam'da Zekâtın Yeri ve Önemi!..
» Almanlar: Müslüman Başbakanı Tartışıyor
» Çamlıca Camii'nde İlk Ezan Okundu
» İmran Han: Keşmir Sorununu Çözen Nobel'e layıktır!..
» İstanbul Havalimanı’nda 16 Bin Kişiye İş Fırsatı!
» Çamlıca Camii'nde İlk Ezan Ne Zaman?
» İslam ve Müslümanlar Arasındaki Çelişki
» Kaza ve Kadere İmanın Mahiyeti
  PARA PİYASALARI
    Alış Satış
  USD %
  EUR %
  HAVA DURUMU
İstanbul /
Ankara /
İzmir /
  NAMAZ VAKİTLERİ
 
  GÜNÜN FOTOĞRAFI    Hepsini gör
  HARİTA

Haritayı Daha Büyük Görüntüle
  SON 24 SAAT
Copyright © 2008 - MANA HABER. Her Hakkı Saklıdır.  
manahaber.com bağlantı verdiği sitelerin içeriğinden sorumlu değildir.
Sitemizde yayınlanan yazı, resim, grafik, ses ve görüntüler, ancak izin alındıktan sonra, kaynak gösterilerek ve link verilerek yayımlanabilir.