ARVİŞLERİN YANDIĞI SANILIYORDU
Herkesin yandığı ve kül olup gittiğini zannettiği Şam'daki arşivlerin, büyük deha Sultan Abdülhamid-i Sani Han Hazretleri tarafından yağma, talan, imha ve yabancıların eline geçmeleri ihtimaline karşı, Payitaht'a gizlice nakledildiği ortaya çıkmıştı. İstanbul'da İstanbul Türk İslam Eserleri Müzesi'nin arşivinde bulunan belgelerin, tarihin yeniden yazılmasına yol açacak stratejik, siyasî, iktisadî, ilmî mahiyette olduğu dile getiriliyor.
ŞAM BELGELERİ NEYİ KAPSIYOR?
Sultan 2. Abdülhamid Han Hazretlerinin gizlice Dersaâdet'e getirttiği arşivlerin Sahabe-i Kiram dönemine kadar uzanan bir muhtevaya sahip olduğu zannediliyor. Araştırmacıların beyanına göre batının peşine düştüğü ve sincice ele geçirmeye çalıştığı arşivin; Hz. Ebubekir (r.a.) devrinde ilk kez derc edilen ve Hz. Osman (r.a.) zamanında çoğaltılan Mushaf-ı Şerif nüshaları da dâhil olmak üzere Emevi, Abbasi, Eyyubi, Memluk, Selçuklu, Osmanlı dönemine ait hazineleri de barındırdığı sanılıyor.
DEVLET VE ARAŞTIRMACILAR İNCELEMEDİ
“Şam Belgeleri” adıyla bilinen bu muazzam arşivi şu ana kadar hiçbir Müslüman ve Türkiye vatandaşı araştırmacı, hatta MİT de dâhil kimsenin incelemediği ileri sürülüyor. Şimdilerde ise bu eşsiz arşive, İngiliz ve Amerikalıların tasnif ve ciltleme numarasıyla girme ihtimalinden söz ediliyor. 2014'ten bu yana Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı'na ait Kitap Şifahanesi ve Arşiv Dairesi Başkanlığı'nda eğitim, tasnif ve sair gibi gerekçelerle yabancıların arşive erişmek için çabaladığı dile getiriliyor.
KİM BU YABANCILAR?
“Erken Dönem İslami Cilt Yapılarına ve Parşömen Konservasyonuna Giriş” adlı eğitim, koruma, ciltleme ve tasnif içeren çalışma ile 2014'ten bu yana Yazma Eserler Genel Müdürlüğü'nde kimsenin erişemediği eserlerin yabancıların elinden geçtiği biliniyordu. İsim ve remizleri Müslümanlara ait İslamî müessese hissiyatı uyandıran bu yabancı kuruluşların Müslümanlarla hiçbir ilgisi yok. Protokol imzalanan kuruluşlar, Cambridge Üniversitesi bünyesinde kurulmuş, İngiliz, Alman ve Amerikalılara ait kuruluşlar.
GERÇEK AMAÇ NE?
İngiltere ve Stuttgart merkezli Alman vakıflarının ortak girişimi olan ve Cambridge Üniversite'si bünyesinde kurulan ‘The Thesaurus Islamicus Foundation, The Islamic Manuscript Association, Through the Sunna Project, Dar al-Kutub Manuscrieipt Project, Editio Electrum is the Foundation's Design Studio, The Islamic Art Network ve fazlası pek çok ülkedeki arşivleri talan etmekle suçlanıyor.
HANGİ ÜLKELER HEDEFTE?
David Salamon adlı bir kişinin yönettiği ileri sürülen yapılanmanın, Mısır, Yemen, Etiopya, Moritanya başta olmak üzere pek çok ülkede İslam Medeniyeti'nin yazmaları ve kıymetli arşivleri; tasnif, koruma, dijital hale getirme adı altında ele geçirdiği biliniyor. İslam dünyasının en kıymetli eser ve arşivlerinin Türkiye'de bulunması üzerine, korsanların diğer ülkelerde elde ettiği tecrübeleri de kullanarak Türkiye'ye yöneldikleri, yeni hedeflerinin de Şam Arşivi olduğu dile getiriliyor. Pek çok araştırmacı ve akademisyen ise çiçeği burnunda Bakan Numan Kurtulmuş'un konuya müdahil olmasını istiyor.