timberland outlet polos lacoste mbt baratos nike roshe run ghd outlet hollister madrid nike outlet nike huarache joyas pandora Gafas ray ban ray ban baratas ralph lauren espa?a gafas oakley nike sb baratas new balance baratas nike free baratas boligrafos montblanc air jordan ireland new balance ireland

timberland outlet polos lacoste mbt baratos nike roshe run ghd outlet hollister madrid nike outlet nike huarache joyas pandora Gafas ray ban ray ban baratas ralph lauren espa?a gafas oakley nike sb baratas new balance baratas nike free baratas boligrafos montblanc air jordan ireland new balance ireland

28 Mart 2024 Perşembe
12:46
Politika   Önceki Haber     |     Sonraki Haber       |      ANA SAYFA
Hızlı Yazdır! Hızlı Yazdır        
Yazı boyutunu:    

Tarih/Saat: 24 Ekim 2014 Cuma, 18:38:14

Davutoğlu: Yesrib, Nasıl Medine Oldu

Davutoğlu: Yesrib, Medine olduysa merhameti sebebiyledir
AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında konuşan Başbakan Davutoğlu, Suriyeli mültecilerin Türkiye'ye alınmasına karşı çıkanları eleştirerek Asr-ı Saadet'ten örnekler verdi. Davutoğlu 'Yesrib, Medine olduysa merhameti sebebiyledir' dedi.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında konuştu.

İkinci önemli yıl dönümünün yarınki Hicri Yılbaşı olduğunu anlatan Davutoğlu, "Yeni Hicri Yılbaşı bütün milletimize ve İslam dünyasına hayırlı ve mübarek olsun. Acılarla giriyoruz ama tam da bizim siyaset felsefemiz ve takip ettiğimiz dış siyaseti anlamak için hicreti anlamak lazım. Hicret bir insanlık sınavıydı. Bir grup garip, başlarında bir ulu peygamber yurtlarından yerlerinden sürüldüler. Yerine herşeylerini bıraktılar. Bir tek imanlarını yüreğinde taşıyarak bir bilinmeze Medine'ye doğru yürüdüler. Onurları, özgürlükleri için ve sonradan gelecek nesillere bir vahiy emaneti bırakmak için yürüdüler. Selam olsun onlara ki bize o özgürlük ve onur davasını tebliğ ettiler ve bir grup insan ilahilerle büyük bir rahmet ve merhamet duasıyla yollarda gözleri onları beklediler'' diye konuştu

'MEKKE VE MEDİNE'NİN BULUŞMASI İNSANLIK VİCDANININ BULUŞMASIDIR'

''Hicret edenler gidenlerin ulaşacakları yerdeki kardeşlerinden emindiler'' diyenDavutoğlu, ''Onları karşılayan ensar yapacakları vazifenin bilincindeydiler ve tarihin gördüğü en kutsal buluşma gerçekleşti. Mekke ile Medine'nin bulaşması, iki şehrin buluşması değil hicretle muhacirlerle Ensarın buluşması iki grup insanın buluşması değil, insanlık vicdanının buluşmasıydı. Hepimize örnek olan insanlık vicdanın, onun için yılbaşı Hicri Yılbaşı olarak kabul edildi ve ulu peygamber bir eve misafir oldu. Ebu Eyüp El Ensari'nin evine ki o İstanbul'un manevi fatihi ve bütün diyarların ruhi mimarıdır. 

Şimdi biz, bu topraklarda yaşayanlar bütün İstanbullular ama bütün İstanbul'u kendisine tarihi bir yön olarak gören bütün vatandaşlarımız için bizim felsefemiz Ebu Eyüp El Ensari'nin felsefesine dönüktür. Eğer bir garip bize doğru yürür, eğer eşi öldürülmüş mazlum kadın bize doğru yürürse, bütün dünya karşımızda dursa, herkes bize düşman kesilse Allah ve millet şahit olsun biz o kapıyı kapatmayız. Aynen Ensar'ın muhacire kapıyı kapatmadığı gibi. Ama onlar bunu anlayamazlar.

Yine iki insanlık felsefesi var, hicreti anlayanlar, Ensar'ı bilenler, muhaciri bilenler yani sizler yani bizler, bizim siyasetimiz farklı olur. Bizim siyasetimizde Ahi Evran'dan gelen evini, kapını ve yüreğini herkese açık tut felsefesiyle ilgilidir ve açık tuttuk. 1,5 milyon Suriyeli kardeşimizi bağrımıza bastık. Hiçbirşey beklemeden bunu bir emanet sayarak açık tuttuk. Yetimlerin gittik başlarını okşadık. Gazianteplileri, Kahramanmaraşlıları, bağrında bu kardeşlerimizin kamplarını barındıran bütün insanları Ebu Eyül El Ensari adına selamlıyorum. Allah sizden razı olsun" dedi.

'YESRİB NASIL MEDİNE OLDU'

Davutoğlu
 ''Türkiye'nin ve dünyanın her yerinde ve bazıları şunu tartışma konusu yaptılar, 'Niye 4,5 milyar lira bunlara harcadık'. Onlara da şunu demek isterim. 

Muhacir Medine'ye yürüdüğünde Medine Yesrip küçük bir şehirdi ama sonra bütün İslam şehirlerine adına veren bir şehir oldu. Hala milyonlarca insan Medine'nin kokusunu almak için oraya yürüyor .Eğer Yesrib milyonlarca insana kapısını açmasaydı Medine olamazdı. Milyonlarca insan oraya yürüyüyemezdi. Küçük hesaplar yapsalardı, benim odam sadece bana yeter deselerdi Yesrib sadece Yesrib kalırdı. Medine olduysa merhameti sebebiyle, merhametin getirdiği bereketle oldu. 

Türkiye bölgesel güç olmaktan küresel bir güç olmaya yürüyecekse bu merhamet ve vicdanla yürüyecek. O merhamet ve vicdan olmadan ekonomik güç olursa o ekonomik güç Karunlaşır ama biz aşımızı paylaşırsak Rabbimiz de sofrayı bereketlendirir. Biz, hep merhametin yolcuları olacağız. Hicri Yılbaşında bir kez daha diyoruz ki hür bir sesle diyoruz ki Hicret nasıl bir ahlak gerektiriyorsa ne gerekiyorsa ne pahasına olursa bu ahlakı, Medine'nin ruhunu ebediyete kadar koruyacağız" şeklinde konuştu.

'HZ.HÜSEYİN'İN YOLCUSU OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'


"Üçüncü yıldönümü, 10 Muharrem geliyor. Kerbela" diyen Davutoğlu, "Yine insanlık onuru için bu kez Medine'den Kerbela'ya doğru yürüyen bir ulu yiğit, önder Hz. Hüseyin. O gün birileri Hz. Hüseyin'e baksaydı şunu derdi, hakka adalete değil de güçlü olana bakalım diyenler Hz. Hüseyin'e herhalde şöyle bakardı. Ya ne kadar realist olmayan bir iş yapıyor. Küçük bir insan topluluğuyla büyük bir orduya karşı yürüyor. Hiç mi hesap etmiyor. 

Şimdi birileri bize diyor ya hak ve adalet söz konusu olduğunda susun güçlülerin yanıda olun diyenler var ya onlar Hz. Hüseyin'in dahi aklını ölçmeye kalkarlardı. Ama Hz. Hüseyin vicdanı, merhameti onuruyla yürüdü. Aynen bizim şimdi dünyanın her yerinde mazlumlara sahip çıkmamız gibi. Hz. Hüseyin hesap yapmadan zalime karşı yürüdü. Sonunda şahadet olduğunu bildiği. insanlığa verilecek mesaj adına yürüdü.

Biz, Hz. Hüseyin yolcusu olmaya devam edeceğiz. Zalime zalim, mazluma mazlum demeye devam edeceğiz. Orada da iki tavır var, bir bizim tavrımız Hüseyni tavır, biri de diğerlerinin tavrı 'hesapçı tavır'. Zalimle mazlum söz konusu olduğunda zalimin zülmüne, mazlumun çektiği ıstaraba bakmadan acaba zalim bizim yanımızda mı, bizden biri mi diye bakıp ona göre zalime zalim diyenler ya da demeyenler" ifadelerine yer verdi.

   Yeni Akit

 

   manahaber.com bağlantı verdiği sitelerin içeriğinden
   sorumlu değildir.

 

Paylaş :

Diğer Haberler
"Dünya Beşten Büyüktür" Ders Kitaplarına Girdi
ABD'nin Türkiye'den 6 Talebi Varmış
Bakandan: Bayramda Yola Çıkacaklara Önemli Uyarı
Yalanların En Büyük Panzehiri Hakikatlerdir
Uluslararası Medeniyet Şurası
Müftünün Nikah Kıyması Laikliğe Aykırı İse...
Koalisyon Suriye'de 2286 Sivil Öldürdü
İslam Ülkeleri Liderlerine Arakan Çağrısı!..
Kılıçdaroğlu'nun İlginç Bayram Mesajı
İtikat Aynı Zamanda Milli Güvenlik Meselesidir
Müftülerin Nikah Kıyması Hukuk Devletinin Gereğidir
1 Milyar 700 Milyon Müslümanla Biriz!..
İslam’ı Doğru Temsil Ediyor muyuz?
İslam Birleşmiş Milletleri Ne Zaman Kurulacak?
Katar Sana Söylüyorum, Türkiye Sen dinle!
Kürtler Bağımsızlık ve Tanınma İstiyor, ya Biz?
"Kudüs Tüm Müslümanların Namusudur!..”
Abdullah Gül Sessizliğini Bozdu!
İlahiyat Fakülteleri Medreserin Bilgi Birikimine Ulaşamadı!..
"Ortadoğu'da Bir Kürt Sratejimiz Olmalı!.."
"Zalimlere Karşı Sesimizi Yükseltmeye Devam Edeceğiz!.."
Analiz: 'Evet'e Kürt Seçmen Katkısı!..
İslam Dünyasında 'Evet' Sevinci!
"Batı, İslam Korkusu Hastalığıyla Yüzleşmek Zorunda!.."
Kürtlerin Oy Tercihleri Ne Anlatıyor?..
Sonuçları Doğu-Güneydoğu Belirledi!..
"Erdoğan Bundan Sonra Ne Yapmalı?.."
Kürt Seçmenin Referandum Tercihi?
'İslam'a Karşı İslam Projesi Yürütülüyor!'
Batı, İstanbul’un Fethinden Dolayı Biz Affetmedi!..
Bölünmenin Kürt’e de Türk’e de Faydası Yok
Başbakan Yıldırım'dan İran'a Uyarı!
Camilere Ezan Yasağı Önerisi!..
"Ümmetin Âlimleri, Erdoğan'ın Yanındadır..."
Kürd Siyasetinde Alternatif Arayışı?
  YAZARLAR
  GAZETE 1. SAYFALAR
  ÖNE ÇIKANLAR
  TARİHTE BUGÜN
28 Mart 1910
Fransız Henri Fabre, su üzerinde seyredebilen ilk deniz uçağını ...
28 Mart 1910
İstanbul'da ilk trafik kazası oldu, bir kişi yaralandı. ...
28 Mart 1919
İtalyanlar, Antalya'yı işgal etti. ...
28 Mart 1920
Antep'te Fransızlara karşı direnişiyle ünlenen Şahin Bey şehit oldu. ...
 
  SON DAKİKA
» Deprem sonrası yeni önlem: Altın ithalatı durduruldu
» Depremde vefat edenlerin sayısı giderek artıyor!..
» Erkeğin, Hanımına Karşı Görevleri...
» Tarihî Harran Ulu Camii 8 Asır Sonra İbadete Açılıyor!..
» Siirt Fıstığı İçin Müthiş Tesis!..
» Ayasofya'da Gıyabî Cenaze Namazı Kılındı!..
» 31 yıllık Acı: Halepçe!..
» İslam'da Zekâtın Yeri ve Önemi!..
» Almanlar: Müslüman Başbakanı Tartışıyor
» Çamlıca Camii'nde İlk Ezan Okundu
» İmran Han: Keşmir Sorununu Çözen Nobel'e layıktır!..
» İstanbul Havalimanı’nda 16 Bin Kişiye İş Fırsatı!
» Çamlıca Camii'nde İlk Ezan Ne Zaman?
» İslam ve Müslümanlar Arasındaki Çelişki
» Kaza ve Kadere İmanın Mahiyeti
  PARA PİYASALARI
    Alış Satış
  USD %
  EUR %
  HAVA DURUMU
İstanbul /
Ankara /
İzmir /
  NAMAZ VAKİTLERİ
 
  GÜNÜN FOTOĞRAFI    Hepsini gör
  HARİTA

Haritayı Daha Büyük Görüntüle
  SON 24 SAAT
Copyright © 2008 - MANA HABER. Her Hakkı Saklıdır.  
manahaber.com bağlantı verdiği sitelerin içeriğinden sorumlu değildir.
Sitemizde yayınlanan yazı, resim, grafik, ses ve görüntüler, ancak izin alındıktan sonra, kaynak gösterilerek ve link verilerek yayımlanabilir.