Saldırılar nedeniyle yaşamın kesintiye uğradığı Diyarbakır'ın Sur ilçesi, tarihi dokuya uygun inşa edilen konaklarıyla adeta yeniden hayat bulacak.
Saldırıları sonucu büyük zarar gören Sur'un "cazibe merkezi" haline getirilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve belediye tarafından hummalı çalışmalar yürütülüyor.
Bu kapsamda ilçede altyapı, sokak sağlıklaştırma, kentsel tasarım ile peyzaj, yöresel mimariye uygun konut projelerinin uygulanması çalışmaları ve tahrip olan 14 tarihi eserin restorasyonu sürüyor.
Hz. Süleyman Camisi'nin çevresindeki 115 dönümde tamamlanan rekreasyon çalışmasının ardından alan hizmete açıldı. Saldırılar sonucu evleri zarar gören vatandaşlar için Çölgüzeli ve Üçkuyu mevkisinde TOKİ tarafından yapımına başlanan 5 bin 637 konuttan bin 400 konut, hak sahiplerine teslim edildi.
Projelerin tamamlanmasıyla tarihi ilçe, eyvanları sohbetlerle buluşan, avluları çocuk sesleriyle çınlayan, tarihi dokuya uymayan yapılardan arındırılmış, yöresel mimarinin ortaya çıkarıldığı huzur dolu bir mekana dönüşecek.
İaldırılar nedeniyle birçok ev ve tarihi mekanın harabeye dönüştüğü, insanların saldırılardan kaçması sonucu yaşamın kesintiye uğradığı ilçede, bakanlığın Koruma Amaçlı İmar Planı doğrultusunda inşası sürdürülen konutlar yıl sonuna kadar tamamlanacak.
"Topyekun çalışma yürütülüyor"
İçişleri Bakanlığınca görevlendirilen Sur Belediye Başkan Vekili Bilal Özkan, "Sur'da Türkiye'deki en büyük şehircilik hamlelerinden biri var. Altyapı, kültür, tarih ve çevreyi de kapsayan topyekun bir çalışma yürütülüyor." dedi.
Konutların halkın kültür ve geleneklerine uygun yapıldığını vurgulayan Özkan, "2 kattan daha yüksek konak yapılmayacak. Her birinin içerisinde geleneksel yaşama uygun şekilde eyvan ve odaları olan, aynı zamanda da aile mahremiyetine uygun bir bahçe yer alacak. Diyarbakır evlerinin bir özelliği olan kuzey-güney cepheli olma özelliği bu konaklarda da gözetildi." diye konuştu.
Konakların dışının bazalt taşıyla kaplı olacağını belirten Özkan, şöyle konuştu:
"Kesinlikle modern mimari unsuru olan yüksek katlı bina yapılmayacak. Koruma Amaçlı İmar Planı'na uygun iki katlı konaklar Sur'un içini süsleyecek. 2-2,5 yıllık süreçte, bilhassa konut projesi tamamlandığında Türkiye'nin en büyük turistik ve kültürel merkezlerinden biri olarak misyonuna uygun bir şekilde misafirlerini ağırlayacak."
Sur için yaklaşık 2 milyar lira harcanacağını bildiren Özkan, "Bu çok önemli bir yatırımdır. Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın Diyarbakır halkına ve Sur'a verdiği önemi gösteriyor." dedi.