timberland outlet polos lacoste mbt baratos nike roshe run ghd outlet hollister madrid nike outlet nike huarache joyas pandora Gafas ray ban ray ban baratas ralph lauren espa?a gafas oakley nike sb baratas new balance baratas nike free baratas boligrafos montblanc air jordan ireland new balance ireland

timberland outlet polos lacoste mbt baratos nike roshe run ghd outlet hollister madrid nike outlet nike huarache joyas pandora Gafas ray ban ray ban baratas ralph lauren espa?a gafas oakley nike sb baratas new balance baratas nike free baratas boligrafos montblanc air jordan ireland new balance ireland

19 Mart 2024 Salı
10:25
Dünya   Önceki Haber     |     Sonraki Haber       |      ANA SAYFA
Hızlı Yazdır! Hızlı Yazdır        
Yazı boyutunu:    

Tarih/Saat: 10 Aralık 2018 Pazartesi, 22:40:44

Madde Madde Fransa'daki Sarı Yelekliler İsyanı

Fransa’da sarı yelek isyanı ne zaman başladı, hangi mesajları içeriyor, nereye doğru savruluyor. Bu kriz küreselcilerin operasyonu mu yoksa küreselciler arasındaki bir gerginliğin sokağa yansıması mı? İşte Fransa’da yaşananlar ile ilgili çok çarpıcı tespitler.

SARI YELEKLİLER İLK KEZ NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTILAR?

Geçtiğimiz Haziran ayında yine grev vardı. Sarı yelekliler hareketi o süreçte de sokak gösterileri gerçekleştirmişti.

NEDEN SARI YELEK?

Fransa’da her araçta sarı yelek bulundurulması şart. Yani her sürücü her araç sahibi mutlaka bir sarı yelek sahibi oluyor aynı zamanda. Sarı yelek hareketi şoförlerin yakıt zammıyla başlamıştı. Ama sarı yelek kapsayıcı bir unsur. Bu nedenle sarı yelek isyanı, doktorlar, işçiler, memurlar gibi toplumun her kesimine hitap eden bir genel bir isyan hareketi olarak kısa sürede yayıldı ve büyüdü.

MACRON BU PROTESTOLARA ALIŞIK MI?

Fransa Cumhurbaşmanı Emmanuel Macron 2016’da Hollande’ın Cumhurbaşkanlığı sırasında ekonomi bakanıyken de işçilerin sokağa dökülmesine neden olan tartışmalı işçi yasasını hazırlamış, mesai saatlerini arttıran, mesai ücretlerini kaldıran, işçiden çok iş vereni güçlendiren o tartışmalı tasarı meclise sunulmadan Cumhurbaşkanı imzasıyla kabul edilmişti. O dönemde 3 ay boyunca Fransa sokakları savaş alanına dönmüş, aynı polis şiddeti o günlerde de yaşanmış, Batı medyası yine aynı sessizliğe gömülmüştü.

SEBEP BENZİN Mİ YOKSA HALKIN BAŞKA DERTLERİ DE VAR MI?

Benzin zamlandı, olaylar çıktı sonrasında Macron o zammı geri aldı. Ama benzin zammı Fransa’da için bardağı taşıran son damla. Mesela Fransa’da trafik cezalarını polis değil özel sektör kesiyor, işyeri vergilerini ise Maliye Bakanlığı değil yine özel sektöre bağlı müfettişler denetliyor. Trafik cezası ve vergi denetim işlerinin özel sektöre ihaleyle verilmesi büyük sıkıntılara yol açtı. Çünkü devletten ihaleyi alan şirketler, ağır zamlarla ceza işlem uygulamaya başladı.

FRANSIZLAR MACRON’A NE DİYOR?

Fransızlar Macron için “zenginlerin Cumhurbaşkanı” diyor. “Fransa’da fakir üniversiteye bile gidemez, zengin ise her yere girip çıkabilir, Macron kesinlikle fakir Fransızların Cumhurbaşkanı değil” diyorlar. Fransa’da ayda 10 bin Euro kazanan 4 kişilik bir aile, geçinemiyor, bunu söyleyen aileler var. Geçinemiyorlar derken lüks harcamalardan dolayı kesinlikle değil bu parayı kazanan adamın lüks harcama yapmasına imkan yok çünkü kazancına yönelik çok ağır vergiler var. Yaklaşık yüzde 30’u direk vergiden kesiliyor, günlük hayat ise o oranda pahalılaşıyor.

ROTHSCHILD’LERİN BANKACISIYDI

Emmanuel Macron sermaye çevrelerinin yakından tanıdığı bir isimdir. Patronu ünlü hanedan Rothschild’lerin baronu olan David Rothschild’dir. Macron genç yaşına rağmen Rothschild’lerin Fransa’daki Rothschild & Cie grubunda ticari bankacı olarak yıllarca üst düzey görevlerde bulunmuştu.

SİYASİ KİMLİĞİ YOKKEN EKONOMİ BAKANI OLDU

Macron Fransa’daki bankacılık kariyerinin ardından eski Cumhurbaşkanı Hollande döneminde önce danışmanlık görevine getirildi ardından ekonomi bakanı oldu.

2017 SEÇİMİNDE MACRON SÜPRİZİ

2017’ye gelindiğinde liberal eğilimli Macron Cumhurbaşkanı adayı oldu. Aslında favori değildi ama birden yükselişe geçti ve ikinci turda rakibi Le Pen’i geride bırakarak 7 Mayıs 2017’de Cumhurbaşkanı seçildi. Yani Macron önce ana akım merkez sağ ve merkez solu, daha sonra da aşırı sağı yenerek Elysee Sarayına çıktı.

ANKETLERDE EN GERİDEYDİ BİRDEN BİRİNCİ OLDU

2017 seçiminde Ocak ayındaki anketlerde Emmanuel Macron rakipleri Le Pen, François Fillon ve Melechon’un bir hayli gerisindeydi. O günlerde birden Fillon hakkında yolsuzluk dedikoduları ortaya çıktı. Eski başbakanlardan olan Cumhurbaşkanı adayı Fillon, yolsuzluk iddialarının ardından kamuoyu yoklamalarında gerilere düşerken Macron üst sıralara tırmandı.

MACRON HAKKINDAKİ YOLSUZLUK İDDİALARI

Macron seçim döneminde rakibi Fillon hakkında çıkarılan yolsuzluk haberleriyle avantaj sağlamıştı. Fransa’da milliyetçiler seçim sürecinde Macron hakkındaki yolsuzluk iddialarını da gündeme getirmeye çalıştı üstelik bahsi edilen miktar 9 milyar Euro’ydu. Ancak sağcıların bu iddialarına Fransa’da itibar eden olmamıştı.

FRANSA’YI KÜRESELCİLER Mİ KARIŞTIRDI?

Yaygın görüş Macron’un arkasında hanedanların olduğu yönünde. Şayet böyleyse bugün Fransa’da Macron’u hedef alan hükümet karşıtı gösteriler, küresel güçleri yönlendiren hanedanlar arası bir çatışmanın yansıması olabilir.

SURİYE’DE KÜRESELCİLER ÇATIŞMA HALİNDELER

Fransızlar Suriye başta olmak üzere Ortadoğu’da ve Afrika’da askeri anlamda Amerika’nın çok gerisinde. Suriye’de Amerika PYD terör örgütünün yanında saf tutarken Fransızlar da Münbiç’e askeri çıkarma yapmışlardı. Fransızların Suriye’de özellikle de enerjiyi Akdeniz’e ulaştırma noktasındaki politikaları Amerikan duruşundan farklı değil. Bu bölge iki ülkenin rekabet alanı konumunda.

ABD-FRANSIZLAR İÇİN AKDENİZ DE BİR ÇATIŞMA ALANI

Akdeniz’e gelince. Doğalgaz rezervlerinin paylaşımında Fransız Total ile Amerikan Exxon Mobile şirketlerinin karşı cephelerde saf tuttuklarını görüyoruz.

ASIL KIYAMET AFRİKA’DA KOPUYOR

Asıl rekabet bölgesi ise Afrika.
Bu coğrafyada Fransızların 14 sömürgesi var. Yarım asırdır hala Fransızlara haraç veren bu ülkelerin askeri politikaları da Paris’ten yönetiliyor. Fransa 2016’da yenilenebilir enerji kaynakları için Afrika’ya 2 milyar dolar yatırım yaptı. Bu proje Avrupa için hayati önem taşıyor. Proje hali hazırda devam ederken Amerika ve İsrail’in Afrika’daki atılımları da Fransızlar için can sıkıcı hale geldi. Özellikle de Amerikan merkez kuvvetler komutanlığı CENTCOM’un Afrika’daki konumlanması Fransızların rahatını kaçırdı diyebiliriz.

ABD’NİN CENTCOM’UNA KARŞI FRANSIZLARIN PESCO’SU

Meseleye bu pencereden bakınca da Fransa’nın ısrarcı olduğu Avrupa Ordusu PESCO’nun aslında NATO’ya karşı değil de Amerika’nın Afrika ve Ortadoğu’daki askeri kolu CENTCOM’a karşı bir hamle olduğunu var sayabiliriz.

SARKOZY VE HOLLANDE’IN TUTUMU NE?

Macron’dan önceki Cumhurbaşkanları Hollande ile Sarkozy’ydi. Hollande sokakta sarı yeleklilerle sohbet ederken görüntülenmişti. Geçtiğimiz Cumartesi ben de Paris’te 2 cadde ileride kıyamet koparken Nicola Sarkozy’yi evinin yakınlarındaki bir sokakta iki yakın korumasıyla beraber çok rahat bir şekilde, hiçbir şey olmuyormuş havasında, sabah sporu yaparken gördüm. (Taha Dağlı)

   haber7.com

 

   manahaber.com bağlantı verdiği sitelerin içeriğinden
   sorumlu değildir.

 

Paylaş :

Diğer Haberler
Pakistan'da iki terör saldırısı: 57 kişi öldü
31 yıllık Acı: Halepçe!..
Almanlar: Müslüman Başbakanı Tartışıyor
İmran Han: Keşmir Sorununu Çözen Nobel'e layıktır!..
Yemen'de 24.4 Milyon Kişi Aç!..
Belçika'da Yaşayan Türklerin Evlenme Sorunu
Dinimiz İslamda En Temel İnsan Hakları
NYT: "En Büyük Adaletsizlik Onlara Uygulanıyor!.."
Alan Kürdi'nin Halasından Çarpıcı Sözler
Çinden Hacılara Skandal Uygulama!
Hac Sloganı: Dünya Kraliyetin Kalbinde
Katarlı Müslümanlara Hac ve Umre Engeli
Çavuşoğlu: Kudüs'e Askeri Güç Gidecek!..
Dinmeyen Yara: Kudüs
BM'den Arakan için 'soykırım' tanımı
Arap Birliği'nden flaş 'Kudüs' hamlesi!
"Filistin Devleti Sina'da Kurulsun" Teklifine Tepki!..
Yunanistan Lozan'ı Deldi!..
Lübnan Başbakanı Saad El- Hariri İstifa Etti
700 Muhacirin Kaldığı Bölge Su Altında Kaldı
Müslümanlara Yapılan Baskı ve Şiddet Kabul Edilemez
Arakan'ın Asıl Mağduru Onlar
Bremen Fatih Camii'ne Çirkin Saldırı!..
Kolombiya'nın 52 Yıllık Savaşı Bitti
Suudi Arabistan'dan Hac Açıklaması
Körfez Krizi Siyonist Projeye Hizmet Ediyor
Kutsal Topraklarda Terör Operasyonu
'Türkiye İslam Ülkelerine Barış Getirmeli'
Londra'da Teravihten Çıkan Müslümanlara Saldırı Düzenlendi!..
Hamas ve Karadavi Nasıl Terörist Olabilir!
Trump’tan Katar İçin Arabuluculuk Önerisi
Londra'da İslamofobik Nefret Suçlarında Artış!
Katar Krizinin Perde Arkası!..
Slovenya Camisinin Dikkat Çeken Mimarisi
250 bin Müslüman Mescid-i Aksa'da Namaza Durdu
  YAZARLAR
  GAZETE 1. SAYFALAR
  ÖNE ÇIKANLAR
  TARİHTE BUGÜN
19 Mart 1877
Osmanlı Devleti'nin ilk Mebusan Meclis'i toplandı. ...
19 Mart 1920
İzmir Müdafa-i Hukuk kongresi toplandı. ...
19 Mart 1958
Türk denizcilik tarihinin en büyük faciasında, İzmit Körfezi'nde Lodos ...
19 Mart 1965
Çeltek linyit kömürü ocaklarında meydana gelen grizu patlaması sonucunda ...
 
  SON DAKİKA
» Deprem sonrası yeni önlem: Altın ithalatı durduruldu
» Depremde vefat edenlerin sayısı giderek artıyor!..
» Erkeğin, Hanımına Karşı Görevleri...
» Tarihî Harran Ulu Camii 8 Asır Sonra İbadete Açılıyor!..
» Siirt Fıstığı İçin Müthiş Tesis!..
» Ayasofya'da Gıyabî Cenaze Namazı Kılındı!..
» 31 yıllık Acı: Halepçe!..
» İslam'da Zekâtın Yeri ve Önemi!..
» Almanlar: Müslüman Başbakanı Tartışıyor
» Çamlıca Camii'nde İlk Ezan Okundu
» İmran Han: Keşmir Sorununu Çözen Nobel'e layıktır!..
» İstanbul Havalimanı’nda 16 Bin Kişiye İş Fırsatı!
» Çamlıca Camii'nde İlk Ezan Ne Zaman?
» İslam ve Müslümanlar Arasındaki Çelişki
» Kaza ve Kadere İmanın Mahiyeti
  PARA PİYASALARI
    Alış Satış
  USD %
  EUR %
  HAVA DURUMU
İstanbul /
Ankara /
İzmir /
  NAMAZ VAKİTLERİ
 
  GÜNÜN FOTOĞRAFI    Hepsini gör
  HARİTA

Haritayı Daha Büyük Görüntüle
  SON 24 SAAT
Copyright © 2008 - MANA HABER. Her Hakkı Saklıdır.  
manahaber.com bağlantı verdiği sitelerin içeriğinden sorumlu değildir.
Sitemizde yayınlanan yazı, resim, grafik, ses ve görüntüler, ancak izin alındıktan sonra, kaynak gösterilerek ve link verilerek yayımlanabilir.