timberland outlet polos lacoste mbt baratos nike roshe run ghd outlet hollister madrid nike outlet nike huarache joyas pandora Gafas ray ban ray ban baratas ralph lauren espa?a gafas oakley nike sb baratas new balance baratas nike free baratas boligrafos montblanc air jordan ireland new balance ireland

timberland outlet polos lacoste mbt baratos nike roshe run ghd outlet hollister madrid nike outlet nike huarache joyas pandora Gafas ray ban ray ban baratas ralph lauren espa?a gafas oakley nike sb baratas new balance baratas nike free baratas boligrafos montblanc air jordan ireland new balance ireland

29 Mart 2024 Cuma
03:05
Spor   Önceki Haber     |     Sonraki Haber       |      ANA SAYFA
Hızlı Yazdır! Hızlı Yazdır        
Yazı boyutunu:    

Tarih/Saat: 9 Aralık 2011 Cuma, 18:36:55

Şike iddianamesi kabul edildi

31'i tutuklu 93 kişi hakkındaki şike iddianamesi mahkeme tarafından oybirliğiyle kabul edildi. Dava 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. İlk duruşma tarihi ise 14 Şubat 2012.

Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinin futbolda şike iddialarına ilişkin olarak hazırlanan iddianameyi kabul ettiğini bildirdi. İddianamenin incelenmesi 6 gün sürdü.

Davanın ilk duruşması 14 Şubat 2012'de görülecek.

Mahkemenin kabulüyle iddianame üzerindeki gizlilik kararı da kalkmış oldu.

İDDİANAME'Yİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN... (SAĞ TIKLAYIP, HEDEFİ FARKLI KAYDET'İ SEÇİN). Dosya yaklaşık 35 mb boyutunda olduğunda indirilmesi zaman alacaktır.

İddianame'nin satırbaşları

-Şike İddianamesinde şikeli maçların şifresi "inşaat"...

-Para ödemeleri de iddianamede listeleniyor.

-İddianamenin 148. sayfasına kadar Olgun Peker ve grubundan, geriye kalan kısmında ise Aziz Yıldırım ve grubundan bahsediliyor.

-Örgütün  genellikle şikede para ödemesi yaptığı, nadiren de Fenerbahçe'ye transfer vaat edildiği iddia ediliyor.

-Telefon görüşmelerinde şifre kullanılıyor, isimler kesinlikle kullanılmıyor.

- Şike için genellikle kaleci ve forvet pozisyonundaki oyuncular seçiliyor. Bazı oyuncuların adı sayılarak bu futbolcuların şike işlemlerine karıştığı iddia ediliyor.

- Kulüplerin karşılıklı şike ve teşvik yoklaması yaptığı iddia ediliyor.

- Özellikle Blackberry telefonlarıyla mesajlaşıldığı öne sürülüyor.

- Şike parası almanın kodu "kahve içmek" olarak belirtiliyor.

-Futbolcular için "inşaat işçisi" ve "mağdur" kodları kullanılıyor.

- Aziz Yıldırım için "1 numara" ve "CEO" kodlarının kullanıldığı öne sürülüyor.

- Şike faaliyetinde başarısız olana bir sonraki şike faaliyetinde görev verilmiyor.

Detaylar

Futbolda şike iddialarına ilişkin hazırlanan iddianamede, şüpheli Aziz Yıldırım'ın, Fenerbahçe Futbol Takımının oynayacağı müsabakalarda görev alacak hakemlerin aleyhte karar vermemesi için girişimlerde bulunduğu, bazı müsabakalar için hakem ayarlaması yapmaya çalıştığı anlatılıyor.

Giresunspor'a darbe

Özel yetkili Cumhuriyet savcısı Mehmet Berk'in hazırladığı ve özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 401 sayfalık iddianamede, şüpheli Olgun Peker'in, futbol camiası içerisinde son derece etkin konumda bulunduğu ve futbolcu transferlerinde söz sahibi olduğu, bunun yanında birçok cebir ve tehdit içerikli suç faaliyetleri içerisinde yer aldığı, özellikle Giresunspor yönetimini ele geçirmeye çalıştığı ve kulüp seçiminde desteklediği Ömer Ülkü'nün kulüp başkanı olmasını sağladığının anlaşıldığı kaydedildi.

Aziz Yıldırım nasıl tespit edildi

Şüpheli Olgun Peker'in, Giresunspor'un Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) nezdindeki sorunlarını çözmeye çalıştığı, bu kulübe yönelik transfer yasağının kaldırılması amacıyla TFF Başkanı Mahmut Özgener'e birtakım girişimlerde bulunduğu, bu durum üzerine Mahmut Özgener hakkında 4 Şubat 2011 günü iletişim tespit çalışmalarının başlandığı anlatılan iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

"Mahmut Özgener'e yönelik iletişim tespitlerinde Fenerbahçe Spor Kulubü Başkanı Aziz Yıldırım'ın şüphe çeken bazı görüşmelerinin olduğu, aracılar üzerinden görüşüp buluştukları, Aziz Yıldırım'ın Fenerbahçe Futbol Takımının oynayacağı müsabakalarda görev alacak hakemlerin aleyhte karar vermemesi için girişimlerde bulunduğu, bazı müsabakalar için hakem ayarlaması yapmaya çalıştığı, bunun karşılığında da Mahmut Özgener'in futbol camiası içerisinde etkin konumda bulunan Aziz Yıldırım'ın desteğini almayı hedeflediği ve bu maksatla Aziz Yıldırım'dan gelen her türlü talebe olumlu cevap vermeye çalıştığı görülmüş, ardından Aziz Yıldırım hakkında örgütsel ilişkilerin ortaya çıkarılması için 17 Şubat 2011 tarihinde adli çalışmalar başlamıştır."

Dikkatler Aziz Yıldırım'a odaklanıyor

Şüpheli Aziz Yıldırım hakkında yapılan teknik takip çalışmalarına yer verilen iddianamede, Fenerbahçe Yöneticisi İlhan Yüksel Ekşioğlu'nun, Aziz Yıldırım ile yaptığı telefon görüşmelerinde "Tarladaki İşçiler" ve "Ne Zaman Böyle Dikim Yapsak Olmuyor" gibi ifadeler kullanması üzerine şüphelilerin kendi aralarında şifreli konuştuklarının dikkati çektiği, yapılan çalışmalarda bu ifadelerin futbol maçlarında yapılan şike faaliyetleri ile ilgili olduğu, "işçi" olarak kullanın tabirlerin "futbolcu", "tarla" olarak kullanılan tabirlerin "futbol maçı", "dikim" olarak kullanılan tabirlerin de "şike yapılması" anlamlarına geldiğinin tespit edildiği anlatılıyor.

4 maçta şike

Şüpheliler Aziz Yıldırım ve İlhan Yüksel Ekşioğlu arasında 2 Mart'ta yapılan telefon görüşmelerinde, şüphelilerin "Üç Tarlayı da Sürdük" şeklinde şifreli konuşmalar yaptıklarının anlatıldığı iddianamede, bu şifrenin deşifresine yönelik çalışmalarda, kişilerin, ligin 24. haftasında 4 Mart'ta oynanan Kayserispor-Manisaspor, 6 Mart'ta, oynanan Bursaspor-İBB Spor ile Beşiktaş-Trabzonspor müsabakalarında şike ve teşvik primi faaliyetlerinin yürütüldüğünün kastedildiği, yine aynı hafta 7 Mart'ta oynanan Gençlerbirliği-Fenerbahçe müsabakasında da şüphelilerin şike faaliyeti yürüttüklerinin görüldüğü belirtiliyor.

İddianamede, Menajer Serdar Berkin'in şüpheliler Ömer Ülkü ve Olgun Peker ile birlikte hareket ederek Giresunspor Kulübünden alacakları olan futbolculara alacaklarından vazgeçmeleri için baskı yapması sonucu 23 Şubat'ta iletişimin tespiti ve kayda alınması çalışmalarına başlandığı, bu çalışmalarda Serdar Berkin'in Ömer Ülkü ile birlikte hareket ederek 1. lig maçlarında şike yaptıkları yönünde delillerin elde edildiği kaydediliyor.

Fenerbahçe-Konya maçı

Şüpheli Alaeddin Yıldırım'ın da şike faaliyetlerinde şüpheli İlhan Yüksel Ekşioğlu ile birlikte hareket ettiğinin değerlendirilmesi üzerine Yıldırım hakkında iletişim tespitinin kayda alınmasına başlanıldığı belirtilen iddianamede, "13 Mart günü oynanan Fenerbahçe-Konyaspor maçı ile ilgili olarak Cemil Turan'ın müsabaka sonucunu Fenerbahçe lehine etkileme amaçlı birtakım girişimlerde bulunması üzerine 15 Mart günü şahıs hakkında iletişimin tespiti ve kaydının alınması çalışmalarına başlanmıştır. Olgun Peker'in de bu süreç içerisinde Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz ve Ahmet Çelebi ile yakın ilişki içerisinde bulunduğu, Sivasspor'un ligde kalma mücadelesinde, birtakım illegal girişimlerde bulunabilecekleri değerlendirildiğinden haklarında iletişim tespit çalışmalarına başlanmıştır" ifadelerine yer verildi.

Eskişehir - Fenerbahçe maçı

İddianamede, şüpheli Mehmet Şekip Mosturoğlu'nun, TFF içerisindeki bağlantılarını kullanarak suç örgütü adına menfaat elde etmeye çalıştığının değerlendirilmesi üzerine teknik takip çalışmalarının başladığı, Mosturoğlu'na yönelik teknik takip çalışmalarında Eskişehirspor-Fenerbahçe maçında şike yapılması amacıyla şüpheli futbolcu Ümit Karan'a ulaşılmaya çalışılması üzerine Karan hakkında iletişimin tespiti ve kayda alınması çalışmalarına başlanıldığı belirtiliyor.

Futbolcu Temsilciliği sınavı

Şüpheli Sami Dinç'in şüpheli Olgun Peker ile bağlantılı olarak TFF nezdinde bazı örgütsel faaliyetler içerisinde bulunduğunun değerlendirilmesi üzerine hakkında iletişimin tespiti ve kayda alınması çalışmalarına başlanıldığı, TFF tarafından gerçekleştirilen Futbolcu Temsilciliği sınav sorularının suç örgütü tarafından ele geçirilmiş olabileceği değerlendirilmiş ve soruşturma bu yönde genişletildiği anlatılan iddianamede, devam eden çalışmalarda soruların TFF Profesyonel İşler Müdürü Haldun Şenman tarafından şahıslara para karşılığında satılmış olabileceği akabinde sınav sorularının ele geçirilmesi ve adaylara satılması ile bağlantılı olarak şüpheli avukat Talat Emre Koçak ve menajerler Abdullah Cila, Erman Ertaş, Mahmut Güneş, Özden Aslan, Tarık Özaslan, Ümit Aydın ve Volkan Bahçekapılı hakkında da teknik takip çalışmaları başlatıldığı kaydediliyor.

TFF tarafından sınav sorularının adaylarca sınav öncesi ele geçirilmiş olabileceğinden 14 Nisan günü Sarıyer Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu ve soruşturma başlatıldığı ifade edilen iddianamede, "Tarafımızca yürütülen örgüt soruşturmasının deşifre olmaması adına iki soruşturma ayrı ayrı yürütülmüş ve dosyamız kapsamındaki delillerin açıklanması için operasyon zamanı beklenmiştir. Sınav sorularının Olgun Peker tarafından da ele geçirilmesi ve menajerlik yetkisi alabilme adına kendisinin de bu sınava girmiş olması sonrasında, sınav sorularının ele geçirildiğinin açığa çıkabileceği endişesi üzerine, herhangi bir soruşturmaya konu olmama adına Olgun Peker'in 2 Nisan'da yurt dışına çıktığı anlaşılıyor" denildi.


--------------------------------------------------------------------------------

Yeni Şiddet Yasası kabul edilirse ne olacak?

Ceza Hukuku Uzmanı Ersan Şen: "Yeni Şiddet Yasası kabul edilirse bazı tahliyeler olacaktır. Ancak tahliye taleplerinde takdir Mahkeme'ye ait"


--------------------------------------------------------------------------------

TFF şimdi ne yapacak? VİDEO

Türkiye Futbol Federasyonu, gizlilik kararının kalkmasıyla birlikte İddianameyi ve eklerini Mahkemeden talep edecek.

Daha sonra TFF Etik Kurulu'nun daha önce hazırladığı raporu isteyecek. Etik Kurulu da gizlilik kararı kalkan iddianamenin ışığı altında ek bir rapor daha hazırlayıp mütalaasını TFF'ye verecek.

Disiplin'e sevk!

TFF, Etik Kurulu'nun raporunu görüştükten sonra şike ve teşvik konusunda ismi geçen takımlar hakkında karar verebileceği gibi istediği takdirde Profesyonel Disiplin Kurulu'na sevk edecek.

TFF daha önce şike ve teşvik olayında adı geçen kişileri PFDK'ya sevk etmiş, ancak savunmaları alınamadığı için karar verilememişti.

Savunmalar alınacak

Profesyonel Disiplin Kurulu, kararını vermeden önce şike soruşturmasında adı geçen kulüp ve kişilerin savunmasını tek tek alacak. Bu savunma yazılı veya duruşmalı da olabilecek. Bundan sonra Disiplin Kurulu kararını açıklayacak.

Son nokta Tahkim

Disiplin Kurulu'nun kararını açıklamasından sonra mağdur duruma düşen kulüp veya kişiler Tahkim Kurulu'na başvuracak. Tahkim de PFDK'nın kararını ya onaylayacak ya da aksi bir görüş bildirecek.

Tahkim de itirazları yazılı alabileceği gibi, duruşmalı da savunmaları alabilir. Tahkim'in kararı kesin karar olacak.

Tazminat davası

Karar açıklanıp, Şike Soruşturması'nda adı geçen ve daha sonra iddianamede de adı geçen Fenerbahçe ya da diğer kulüplerle ilgili küme düşme kararı çıkmadığı takdirde Futbol Federasyonu'na bu kulüpler tazminat davası açabilecek.

Karar ne zaman?

TFF buna göre ya devre arasında ya da sezon sonunda kararlarını açıklayacak. Devre arası karar çıkarsa küme düşürülen takımların ilk yarı maçları geçerli olacak.

   cnnturk

 

   manahaber.com bağlantı verdiği sitelerin içeriğinden
   sorumlu değildir.

 

Paylaş :

Diğer Haberler
Başörtülü Sporcuya Altın Madalya!
Şampiyonluk Sonrası Şükür Secdesi
Demba Ba Taraftarı Sabah Namazına Teşvik Ediyor
Başbakan'dan olimpiyat tepkisi, 'Müslümanları yok saydılar'
Başörtülü Şampiyon Zeynep’e Yılın Sporcusu Ödülü
Atletizm şöleni başladı
Türk futbolunun yeni patronu Yıldırım Demirören
"Efsane çok pis bitti!"
Bunları okuyunca şok olacaksınız
Cumhurbaşkanı sporda şiddet yasasını veto eder mi?
"Başkanımızın başımızda olması moral verir"
  YAZARLAR
  GAZETE 1. SAYFALAR
  ÖNE ÇIKANLAR
  TARİHTE BUGÜN
29 Mart 1903
Marconi telsiziyle, Londra-New York arasında düzenli haber akışı başladı. ...
29 Mart 1903
Van'da meydana gelen depremde 860 kişi hayatını kaybetti. ...
29 Mart 1975
Türk Havayolları'nın sermayesi 1 milyar liraya çıkarıldı. ...
29 Mart 1991
İstanbul'da ekmek ilk kez 1000 lira sınırına ulaştı. ...
 
  SON DAKİKA
» Deprem sonrası yeni önlem: Altın ithalatı durduruldu
» Depremde vefat edenlerin sayısı giderek artıyor!..
» Erkeğin, Hanımına Karşı Görevleri...
» Tarihî Harran Ulu Camii 8 Asır Sonra İbadete Açılıyor!..
» Siirt Fıstığı İçin Müthiş Tesis!..
» Ayasofya'da Gıyabî Cenaze Namazı Kılındı!..
» 31 yıllık Acı: Halepçe!..
» İslam'da Zekâtın Yeri ve Önemi!..
» Almanlar: Müslüman Başbakanı Tartışıyor
» Çamlıca Camii'nde İlk Ezan Okundu
» İmran Han: Keşmir Sorununu Çözen Nobel'e layıktır!..
» İstanbul Havalimanı’nda 16 Bin Kişiye İş Fırsatı!
» Çamlıca Camii'nde İlk Ezan Ne Zaman?
» İslam ve Müslümanlar Arasındaki Çelişki
» Kaza ve Kadere İmanın Mahiyeti
  PARA PİYASALARI
    Alış Satış
  USD %
  EUR %
  HAVA DURUMU
İstanbul /
Ankara /
İzmir /
  NAMAZ VAKİTLERİ
 
  GÜNÜN FOTOĞRAFI    Hepsini gör
  HARİTA

Haritayı Daha Büyük Görüntüle
  SON 24 SAAT
Copyright © 2008 - MANA HABER. Her Hakkı Saklıdır.  
manahaber.com bağlantı verdiği sitelerin içeriğinden sorumlu değildir.
Sitemizde yayınlanan yazı, resim, grafik, ses ve görüntüler, ancak izin alındıktan sonra, kaynak gösterilerek ve link verilerek yayımlanabilir.