timberland outlet polos lacoste mbt baratos nike roshe run ghd outlet hollister madrid nike outlet nike huarache joyas pandora Gafas ray ban ray ban baratas ralph lauren espa?a gafas oakley nike sb baratas new balance baratas nike free baratas boligrafos montblanc air jordan ireland new balance ireland

timberland outlet polos lacoste mbt baratos nike roshe run ghd outlet hollister madrid nike outlet nike huarache joyas pandora Gafas ray ban ray ban baratas ralph lauren espa?a gafas oakley nike sb baratas new balance baratas nike free baratas boligrafos montblanc air jordan ireland new balance ireland

19 Mart 2024 Salı
06:21
Bilim   Önceki Haber     |     Sonraki Haber       |      ANA SAYFA
Hızlı Yazdır! Hızlı Yazdır        
Yazı boyutunu:    

Tarih/Saat: 30 Temmuz 2017 Pazar, 23:26:44

Zeki İnsanlarda Bulunan 15 Özellik!..

Düşünün! Bir insanı akıllı ya da zeki olarak tanımlamak için gerekli olan özellikler nelerdir? Hafızasının ne kadar güçlü olduğu mu? Hangi okulda yüksek lisans yaptığı mı? Ne bölümden mezun olduğu mu? IQ seviyesi mi? Belki de kritik bir anda ne kadar doğru kararlar verdiği veya kötü bir durumun içinden nasıl çıkılması gerektiğini bilmesidir, bir kişiyi akıllı olarak tanımlamamızı sağlayan! Ne diyorsunuz, etrafınızda akıllı olarak gösterebileceğiniz kişiler nasıl özelliklere sahip mesela? Hepsi de iyi okullardan mı mezun olmuş? İyi işlerde mi çalışıyor? Nedir, bunun kıstası?

Eğer kişiye akıllı ya da zeki diyebilmek için iyi bir eğitim almış olması gerek diyorsanız, bunun kısmen yanlış olduğunu belirteyim. Bakınız, doğru düzgün bir eğitim hayatı olmayan; ama dünyanın en başarılıları arasına girmeyi başarmış pek çok ünlü isim var. Disleksi hastalığından muzdarip olan ve liseyi bile bitirmeyen Richard Branson bunlardan bir tanesi. Oprah winfrey, James Cameron, Tom Hanks, Lady Gaga, Steve Jobs, Mark Zuckerberg de eğitim hayatında başarısız olan ünlü isimler arasında. Demek istediğim o ki bir insanı akıllı yapan okuduğu okul değil. Peki, ama o zaman ne?

Aslında soru yanlış sorulduğu için cevap bulamıyoruz. Kişiyi akıllı olarak tanımlayabilmek için bir değil, birden fazla özellik gerekiyor. Yani şu kişi şu özelliğe sahip o zaman akıllıdır, demek gerçekten saçma olur. İşte, bugün sizlere akıllı insanlarda rastlanabilecek ortak özelliklerden oluşan bir liste hazırladık. Aşağıdaki listeyi incelediğinizde, insanların sizin hakkınızda “zeki” tanımını yapıp yapmadığını görebileceksiniz. Şimdi 1 numaradan başlayın ve maddeleri okurken kendinize dürüst olun. Aşağıdaki özelliklerin hangilerine sahipsiniz? Hangileri yakınınızdan bile geçmiyor?

Tasarruf Etmeyi Bilirler!

İhtiyatlı davranmak, cimrilik ya da açgözlülükle karıştırılmaması gereken bir kavramdır. Zeki insanlar da işte bu ayrımın farkında olan kişilerin başında gelmektedir. Onlar tasarruf etmenin ne demek olduğunu bilirler. Bazıları gibi temel ihtiyaçlardan kısıp da gereksiz şeyler için harcama yapmazlar. Mesela, ne mi? Örneğin, evlerinde enerji tasarruflu ampuller kullanırlar. Kredi kartı kullanmazlar, kullansalar bile gerçekten gerekli olduğu zaman başvururlar. Bir şey satın almadan önce o ürünün ne kadar gerekli olduğunu düşünür ve keyfi harcamalar yapmaktan kaçınırlar. Atıyorum, bir dergi ya da kablolu TV üyeliği yaptırmazlar. Çünkü internette istedikleri her türlü bilgiye erişebileceklerini bilirler. İşte bu durumlar gibi verilebilecek sayısız örnek var. Sonuçta zeki insanlar tasarruf etmeyi iyi bilirler.

Etrafındaki Kişilere Değil Kendilerine Güvenirler!

Evet, zeki insanların da arkadaşları, aile üyeleri, iş ortakları vardır. Ama onlar herhangi olumsuz bir durumda başkalarına değil de kendilerine güvenmeyi tercih ederler. Yani sorunlarla tek başına mücadele etmeyi bilirler. Onlar için üstesinden gelinemeyecek bir iş yoktur. Herkes gitse bile tek başına başarılı olabilen kişiler, zeki bireylerdir.

Sorumsuzca Hareket Etmezler!

Bu demek değil ki zeki insanlar eğlenmeyi bilmiyor, gülmüyor, gezip tozmuyor. Onlar sadece neyi nerede yapacakları konusunda akıllıca karar veriyor. Yani eğlencenin dozunu kaçırmıyorlar. Çünkü sorumluluklarının farkındalar. Örneğin; sadece canı istiyor diye sabaha kadar eğlenip, ertesi günün işlerini unutmuyorlar. Zeki insanları aptallardan ayıran en büyük fark işte bu sorumluluk bilincidir.

Bakış Açıları Geniştir!

Zeki insanlar katı görüşlü olmaktan her zaman kaçınırlar. Onlar yeniliklere açık olmanın ve farklı düşünebilmenin ne kadar önemli olduğunu bilirler. Düşünce veya inanışları yanlış diye kendilerini yenilgiye uğramış gibi hissetmezler. Bunun yerine doğrusunu öğrenmeye çalışır ve kendilerine kattıkları değer için mutlu olmayı tercih ederler.

Hatalara Odaklanmazlar!

Zekiler de hata yapar evet! Ancak onlar yaptıkları hataya değil, onu nasıl düzeltebileceklerine odaklanırlar. Yani “vah efendim, ben böyle bir hatayı nasıl yaptım” değil, “bu hatayı nasıl bir daha tekrarlamam?” şeklinde düşünürler. Zaten başarılı şirketlerin stratejileri de bu şekilde işlemektedir. Sonuçta yapılan bir hatadan ders çıkartıldığı takdirde, o hata sizin için zarardan çok faydaya dönüşecektir.

Geçmişe Sünger Çekmenin Ne Demek Olduğunu Bilirler!

Ne yazık ki insanın geçmişini silmesine yarayacak bir teknoloji henüz icat edilmedi. Bu nedenle, şu geçmişte yaşama olayından kurtulmak lazım. Bakınız, akıllı insanlar geçmişlerinden ders çıkartma işinde nasıl da usta olmuşlar. Çünkü geçmiş adı üstünde geçmiş gitmiştir. Yani onun üzerine uzun uzadıya düşünmeye gerek yoktur. Zeki kişiler de tam olarak böyle yapar. Her zaman yarın odaklı düşünürler ve yarın odaklı olabilmek için bugün yapılması gerekenleri eksiksiz olarak yerine getirirler. Geçmişe saplanıp kalmanın kimseye yararı olmayacağını bilirler.

Şansa İnanmazlar!

Evet, akıllı insanlar diğerlerinin aksine şansa inanmayanlar arasındadır. Yani ortada bir sorun varsa, onun iyi şans sayesinde ortadan kalkacağına ihtimal vermezler. Bunun için ellerinden ne geliyorsa yaparlar ve karşılaşabilecekleri neticeye hazırlanırlar. Hayatlarındaki hiçbir şeyin şans eseri ya da tesadüfi olduğunu savunmazlar. Sonuçta herkesin hayatında bir takım olasılıklar var ve bu olasılıkları şekillendirmek tamamen kişinin kendi elinde.

Ayrıntıcı Düşünürler!

Zeki kişiler hem iş hem de özel hayatlarında her bir ayrıntıyı tek tek hesaplarlar. Olası tüm durumları öngörür, bunlara uygun plan hazırlar ve hiçbir işlerini şansa bırakmazlar. Örneğin bir iş mi kuracaklar? O iş hakkındaki her şeyi öğrenir, sektörün en başarılı işletmelerini incelemeye alır, hesaplamaları yapar, karşılaşabileceği ekstra durumlar karşısında yapabileceklerini düşünür ve tüm bu planlardan sonra tatmin olduysa eğer işe atılmaya karar verirler. Bu nedenle; evet, zeki insanların ortak özelliklerinden biri de ayrıntıcı düşünmeleridir, diyebilirim.

Yanlış Yapar ve Yanlışlarından Ders Almayı Bilirler!

Klişe olacak biliyorum, ama hepimizin bildiği gerçek şu ki hatasız kul olmaz. İster dünyanın en zeki insanı olsun, isterse en başarılısı; herkes mutlaka hata yapar. Sonuçta bu doğamızda var, değil mi? Yaptıklarımızdan ders ala ala bugünlere kadar gelmedik mi? Deneyip yanılma yöntemi değil mi bizi bugünlere kadar getiren silahımız? Elbette, öyle! Doğal olarak zekiler de zaman zaman yanlış kararlar alabilmektedir. Ama onlar yaptıkları yanlışın ne olduğunu iyice anlar ve onu bir daha asla tekrarlamazlar. İşte akıllıları diğerlerinden ayıran bir özellik daha! Yapılan bir hataya tekrar düşmemek!

Belirlenen Yoldan Şaşmazlar!

Zeki insanların başkalarının düşüncelerinden çok fazla etkilenmediğini söyleyebilirim. Evet, farklı fikirlere karşı her zaman açık olurlar; ancak bir şeyin doğru olduğuna karar verdikleri zaman onları bu düşünceden caydırmaya kimsenin gücü yetmez. Diğer bir deyişle; insanlar onun fikrine katılmıyor diye, o düşünceden vazgeçmek gibi bir hata yapmazlar. Çünkü zaten olabilecek her türlü şeyi düşünmüş ve en iyisinin o olacağına karar vermeden önce sayısız farklı ihtimali hesaplamışlardır. Bu etapta, başkalarının onun fikrine katılmaması zeki bir kişinin alacağı kararda hiçbir etki yapmayacaktır. Sizin anlayacağınız, akıllı insanlar doğrularını sonuna kadar savunurlar.

Konuşmalarında Ölçülü Olmanın Ne Demek Olduğunu Bilirler!

Biliyorsunuz ki dünya sürekli olarak değişiyor. 10 sene öncesinde doğruluğundan emin olduğumuz bir şey bugün kulağa deli saçması gibi gelebiliyor. Akıllı insanlar da bu durumun farkında olarak, etraflarında yaşanan gelişmeler karşı her zaman açık oluyorlar. Çünkü biliyorlar ki dünyanın hızına yetişemezseniz, asla başarılı olamazsınız. İşte bu nokta da zekiler ile diğerlerini ayıran özellikler arasında çarpıyor. Aptallar saçma sapan işlerle vakit harcarken, zeki kişilerse dünyadaki gelişmelerden haberdar olmak için zaman ayırıyordur. Bu da kişinin başarılı olmasında önemli bir belirleyici oluyor.

Kendilerine Karşı Dürüst Olurlar!

Zeki insanlar her konuda kendilerine karşı dürüst olmayı öğrenmiş kişilerdir. Bir işe mi başlayacaklar? O iş için harcanması gereken zamanın ve emeğin ne kadar çok olacağını bilirler. Başarılı olmak için vazgeçilmesi gereken eğlenceli aktivitelerin, arkadaşlıkların, hobilerin vs… farkında olurlar. Gerçekçilik onların doğasından vardır. Hayata toz pembe gözlüklerden bakmaz, yaşamanın bazen ne kadar zor olduğunu bilirler. Uzun lafın kısası, akıllı insanlar kendilerine asla yalan söylemezler.

Yeteneklerini Asla Küçümsemezler!

Eğer zeki biri size herhangi bir konuda “iyiyim” diyorsa, onun uzmanlığına güvenebilirsiniz. Çünkü sadece aptallar her alanda iyi olduklarını öne sürebilir. Akıllı insanlar ise bunu sadece kendi yeteneklerinden emin oldukları zaman yaparlar. Zira onlar yeteneklerini çok önceden fark etmiş ve bunu geliştirmek için çalışmışlardır. Her konuda değil, belirli bir konu üzerine yoğunlaşmış ve o alanda gerçekten başarılı olmuşlardır.

Gereksiz Riskler Almazlar!

Akıllı insanlar bir risk almadan önce, onun bu riske değip değmeyeceğini hesaplarlar. Yani aptal cesareti olarak tanımlanabilecek saçma nitelikler, akıllı insanlarda görülemeyecek özellikler arasındadır. Sonuçta “büyük düşün, büyük oyna” teorisinin cazibesine kapılıp gidenleri zeki olarak nitelendirmek, zekilere yapılacak bir hakaret olur. Onlar şans faktörünü eleyip, başarı oranlarının yüksek olduğu işlere girer ve alacağı risk oranının minimum olmasına dikkat ederler. Sizin anlayacağınız, akıllı kişiler asla gereksiz yere risk almaz.

Zeki insanlarda görülebilecek ortak özelliklerin neler olduğunu birlikte öğrendik. Listenin de sonuna geldiğimize göre, ne düşündüğünüzü gerçekten merak ediyorum. Yani yukarıdaki maddelerden kaç tanesi için “evet, işte tam da ben” diyebiliyorsunuz? Diğer bir deyişle, zeki insanlarda görülebilecek 15 ortak özellikten kaçı sizde mevcut acaba?

   yeniakit.com.tr

 

   manahaber.com bağlantı verdiği sitelerin içeriğinden
   sorumlu değildir.

 

Paylaş :

Diğer Haberler
Faydaları saymakla bitmiyor!
Dünyanın En Yaşlı İnsanı Japonya'da
Yeni Obruklar Korkuttu
2018 Yılının En Önemli Bilim Haberleri
Prof. Karatay: Glutenin Neden Olduğu 20 Hastalığı Açıkladı
Karla İlgili 15 İlginç Gerçek!..
536 Senesi Neden Dünyanın En Kötü Yılıydı?
İş Yerinde Stresi Azaltmak İçin Şunları Yapın!...
Soğuk Algınlığı ve Nezleye En Etkili İlaç!
İnsanın Rahmanî Yönü Nasıl Anlaşılır?..
Hatay'da Tesbit Edildi ve Kaşifinin İsmiyle Dünya Literatürüne Girdi
Aşı, Artık Dünya Gündeminde
Sağlıklı Bir Ömür Olumlu Düşünmeye Bağlı
İslâm Bilimle Asla Çatışmaz!..
En Zeki Müminler Kimlerdir?
Kıyamet Alametleri Tek Tek Çıkıyor!
En Kıymetli Su: Zemzem
150 Yıl Sonra Görüldü!..
Bağırsaklarla İlgili Enteresan Tesbit
Bu, Müslümanların İlme Verdiği Değeri Gösteriyor
Harput Kalesinden Çıkanlar Şaşırttı
Şifa Kaynağı Yaz Meyve ve Sebzeleri
Eşlere Rekabet Değil Merhamet Lazım
Aynaya Bak Hastalığını Gör!..
Parmak Egzersiziyle Gerginlikten Kurtulun!..
Prof. Saraçoğlu'ndan ''Tam Buğday Ekmeği'' Uyarısı!..
Yine Mehdilik Üzerine!..
Dünya Benzeri Bir Gezegen Keşfedildi
Yumurtanın İnanılmaz 7 faydası!..
Orada Yeni Obruk Oluştu!..
Ölümcül Derecede Çevre Kirliliği
Altının Sırrı Çözüldü! ...
Alzheimer Olmamak İçin 9 Şeyden Uzak Durun
Bir Yılda 31 Bin Bilimsel Yayın
Karnında Unutulan Makasla 6 Ay Yaşadı!
  YAZARLAR
  GAZETE 1. SAYFALAR
  ÖNE ÇIKANLAR
  TARİHTE BUGÜN
19 Mart 1877
Osmanlı Devleti'nin ilk Mebusan Meclis'i toplandı. ...
19 Mart 1920
İzmir Müdafa-i Hukuk kongresi toplandı. ...
19 Mart 1958
Türk denizcilik tarihinin en büyük faciasında, İzmit Körfezi'nde Lodos ...
19 Mart 1965
Çeltek linyit kömürü ocaklarında meydana gelen grizu patlaması sonucunda ...
 
  SON DAKİKA
» Deprem sonrası yeni önlem: Altın ithalatı durduruldu
» Depremde vefat edenlerin sayısı giderek artıyor!..
» Erkeğin, Hanımına Karşı Görevleri...
» Tarihî Harran Ulu Camii 8 Asır Sonra İbadete Açılıyor!..
» Siirt Fıstığı İçin Müthiş Tesis!..
» Ayasofya'da Gıyabî Cenaze Namazı Kılındı!..
» 31 yıllık Acı: Halepçe!..
» İslam'da Zekâtın Yeri ve Önemi!..
» Almanlar: Müslüman Başbakanı Tartışıyor
» Çamlıca Camii'nde İlk Ezan Okundu
» İmran Han: Keşmir Sorununu Çözen Nobel'e layıktır!..
» İstanbul Havalimanı’nda 16 Bin Kişiye İş Fırsatı!
» Çamlıca Camii'nde İlk Ezan Ne Zaman?
» İslam ve Müslümanlar Arasındaki Çelişki
» Kaza ve Kadere İmanın Mahiyeti
  PARA PİYASALARI
    Alış Satış
  USD %
  EUR %
  HAVA DURUMU
İstanbul /
Ankara /
İzmir /
  NAMAZ VAKİTLERİ
 
  GÜNÜN FOTOĞRAFI    Hepsini gör
  HARİTA

Haritayı Daha Büyük Görüntüle
  SON 24 SAAT
Copyright © 2008 - MANA HABER. Her Hakkı Saklıdır.  
manahaber.com bağlantı verdiği sitelerin içeriğinden sorumlu değildir.
Sitemizde yayınlanan yazı, resim, grafik, ses ve görüntüler, ancak izin alındıktan sonra, kaynak gösterilerek ve link verilerek yayımlanabilir.