Siirt, Tillo’da 254 sene evvel İbrahim Hakkı Hazretleri'nin yaptırdığı ışık düzeneği ile, güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması olayı seyredildi.
Tillo merkezde Kur'an-ı Kerim tilaveti ve ilahiler ile açılışı yapılan etkinlikte, sabah namazından sonra toplanan vatandaşlar, 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan olayı seyretmek için güneşin doğmasını bekledi. Vatandaşlar beklediği sırada tekbir ve salavatlar getirdi.
Vatandaşlar, saat 06.20 sularındaki ışık hadisesini meydanda kurulan dev ekrandan; Vali Ali Fuat Atik, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay ve bazı protokol üyeleri ise türbede seyretti.
Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, açıklamasında, ışık olayının önemli mesajlar içerdiğini fade etti.
Müslümanların kendi alimlerine değer verdiği vakitlerde yükseldiklerinin altını çizen Sırma, bunun en güzel örneklerinden birinin de İbrahim Hakkı'nın hocası için yaptığı, kale denilen duvardan doğan güneşin ilk ışıklarının kendi üstadının başına düşmesi olduğunu, bu hadisenin de Müslümanların ilme verdiği değeri gösteridiğini belirtti.
Alimlere saygının ehemmiyetli olduğuna vurgu yapan Sırma, alimlere saygı gösterilmesi ile alimlerin de müslümanlara Allah'ın yolunu göstereceklerini, dünya üzerindeki 2 milyar Müslümanın Avrupa'nın, Amerika'nın kölesi olmasının sebebinin Allah'ın, alimlerin, kitabın, Kur'an'ı Kerim’in, peygamberin unutulması olduğunu ifade etti.
Etkinliğe, Siirt Belediye Başkan Vekili Ceyhun, AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Salih Fırat, AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Afif Demirkıran, AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören, AK Parti Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay da izledi.
Daha sonra İbrahim Hakkı Hazretleri Müzesi ziyaret edildi.
IŞIK HADİSESİ
Tillo'da hocası İsmail Fakirullah'ın 1734 senesinde vefatından sonra çok üzülen İbrahim Hakkı Hazretleri, "Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim" deyip arayışa girer. İbrahim Hakkı Hazretleri, hocası için yan tarafında kule olan bir türbe ve Tillo'nun neredeyse 3 kilometre uzağında tepe üstünde taş duvar yapar.
Her sene gece ve gündüzün eşit sürede olduğu günlerde doğan güneşin duvarın ortasında yer alan pencereden süzülen ilk ışınları, kuledeki aynaya yansıtıp ışığın kırılması metotu ile pencereden türbeye oradan da İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna doğar. 1960'lı senelerde gerçekleştirilen restorasyonda, pencerenin yerinin değişmesi ile düzenek izlenemez hale gelmişti. 2011 yılında değişik üniversitelerinden bilim adamlarının yaptıkları çalışmalarla yeni bir pencere açılmış ve olayın tekrar izlenmesi sağlanmıştı.