Kan akışını hızlandırmak ve kas ağrılarını azaltmak için hiç aklınıza gelmeyecek meyve ve sebzeleri tüketerek rutin beslenme alışkanlığınızı değiştirebilirsiniz.
Vişne-kiraz
Vişne ile kiraz aynı türden iki meyve. Aradaki tek farksa vişnenin daha ekşimsi ve kalorisinin düşük olması. Türkiye'de daha çok 'Napolyon Kirazı' olarak bilinen sulu ve dolgun yapılı cins tüketilmekte. Bu meyvenin yararları günümüzde daha da bilinir hale geldikten sonra tüketim alanı daha da genişledi. Kiraz özellikle kalp rahatsızlıkları, kanser ve şeker hastalığına iyi gelen bir meyve türü.
Bunun yanında vişne suyu ve sofralarda tükettiğimiz kirazın antrenman sonrası zayıflayan kas ağrılarını giderdiği ve oksitlenmeye dayalı güç antrenmanları sebebiyle kaslarda oluşan hasarı azalttığı tespit edildi. Ancak kiraz bölgenizde yetişmiyor ve mevsiminde tüketemiyorsanız kurutulmuş ve donmuş olarak raflarda bulmanız çok daha kolay. Antrenman öncesi kahvaltı ya da yediğiniz yulaf ezmesi tarzı tahıllara kurutulmuş kirazı da ekleyebilirsiniz.
Karpuz
Karpuz içerisinde yüzde 92 oranında su bulunduruyor. Bu sebeple yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden. Eğer dışarıda antrenman yapıyorsanız sıvı ihtiyacınızı karpuzla giderebilir, egzersiz öncesi ve sonrası tüketebilirsiniz. Ayrıca bolca potasyum içeren karpuz terle kaybedilen bu maddenin geri kazanımına yardımcı oluyor. Karpuzda ayrıca sitrülin adında bir amino asit yer alıyor. Bu da, ağır antrenmanlar sonrası kas ağrılarını dindirmeye yardımcı oluyor.
Dolmalık biber
Çok bilinmese de dolmalık biberler yüksek derecede C vitamini içeriyor. Uzman Angie Asche, kırmızı dolmalık biberin bir portakaldan iki kat daha fazla C vitamini içerdiğini belirtiyor. C vitamini vücudu temizleyici etkisinin yanı sıra, vücudumuzda en çok bulunan protein olan kolajenin üretimi için de hayati öneme sahip. Yakın bir araştırmaya göre kolajen, özellikle atletlerin eklem ağrılarını gidermeye yardımcı oluyor. Kısaca biber dolması artık sadece anneannelerimizin yaptığı lezzetli bir yemek değil, aynı zamanda spor hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girebilecek bir öğün.
Yaban mersini
Uzman Angie Asche'ye göre bir avuç yaban mersini etkili bir antioksidan reçete. "Yaban mersini tüketen atletlerin vücudunda uzun antrenmanlar sonucunda daha az yanma hissi ve stres oluşuyor. Ayrıca antrenmanlardan önce ve sonra yaban mersini suyu içmek, kas tahribatını azaltmaya ve kişinin kaybettiği gücünü toplamasına yardımcı oluyor. Yaban mersini kas ağrılarını da gidermekte birebir. Kahvaltıda yulaf ezmesine katılabilecek çok etkili bir meyve türü."
Pancar
Sporcuların hayatını kolaylaştıran bir diğer mor renkli besin pancar...Triatlon hocası Chrissy Carroll pancarın uzun süren yetişme döneminden sonra yaz ve sonbahar aylarında toplanabildiğini belirterek, "Pancar her atletin tüketmesi gereken muhteşem bir sebze. İçerisindeki nitrat sayesinde kaslara pompalanan oksijen ve kan oranı artıyor. Pancarın faydası saymakla bitmez." ifadelerini kullanıyor. Yaz aylarınca pancar salatalarda çiğ olarak tüketilebiliyor. Türkiye'de yaygın olmasa da, bazı ülkelerde pancar suyu ve limonata karışımı içecekler revaçta.
Salatalık
Diyet uzmanları çok üzerinde durmasa da antrenörler vücuttaki su dengesinin sporda çok önemli olduğunu belirtiyor. Chrissy Carroll bu konuyu şöyle özetliyor: "Su içmek çok önemli. Ancak suyu diğer yiyeceklerden almak vücudun su dengesi açısından farklı bir önem arz ediyor. Salatalık karpuzdan bile daha fazla su içeriyor. içerisindeki su oranı yüzde 96'lara varıyor. Atıştırmalık olarak ara öğünlerde yenecek humus ve cacık yaz diyetlerinin vazgeçilmezi olabilir.
Şeftali
Şeftalideki potasyum oranı oldukça yüksek ve bu meyvenin içerisindeki mineraller vücudun su dengesini dengelemeye oldukça yardımcı. Özellikle bir saatten fazla antrenman yapanların terlemeyle birlikte vücudundaki potasyum oranı azalıyor. Egzersizlerden yarım saat önce şeftali yemek, bu sorun için hızlı bir reçete.