timberland outlet polos lacoste mbt baratos nike roshe run ghd outlet hollister madrid nike outlet nike huarache joyas pandora Gafas ray ban ray ban baratas ralph lauren espa?a gafas oakley nike sb baratas new balance baratas nike free baratas boligrafos montblanc air jordan ireland new balance ireland

timberland outlet polos lacoste mbt baratos nike roshe run ghd outlet hollister madrid nike outlet nike huarache joyas pandora Gafas ray ban ray ban baratas ralph lauren espa?a gafas oakley nike sb baratas new balance baratas nike free baratas boligrafos montblanc air jordan ireland new balance ireland

29 Mart 2024 Cuma
00:13
Bilim   Önceki Haber     |     Sonraki Haber       |      ANA SAYFA
Hızlı Yazdır! Hızlı Yazdır        
Yazı boyutunu:    

Tarih/Saat: 15 Temmuz 2018 Pazar, 11:13:46

Şifa Kaynağı Yaz Meyve ve Sebzeleri

Yaz sıcaklarının iyiden iyiye kendini hissettirdiği şu günlerde kavun, karpuz ya da şeftali gibi sulu meyvelere rağbet doruk noktasına ulaşıyor. Ancak kavurucu sıcaklarda özellikle de spor yapıyorsanız tükettiğiniz gıda yelpazesini genişletmekte fayda var.

Kan akışını hızlandırmak ve kas ağrılarını azaltmak için hiç aklınıza gelmeyecek meyve ve sebzeleri tüketerek rutin beslenme alışkanlığınızı değiştirebilirsiniz.

Vişne-kiraz

Vişne ile kiraz aynı türden iki meyve. Aradaki tek farksa vişnenin daha ekşimsi ve kalorisinin düşük olması. Türkiye'de daha çok 'Napolyon Kirazı' olarak bilinen sulu ve dolgun yapılı cins tüketilmekte. Bu meyvenin yararları günümüzde daha da bilinir hale geldikten sonra tüketim alanı daha da genişledi. Kiraz özellikle kalp rahatsızlıkları, kanser ve şeker hastalığına iyi gelen bir meyve türü.

Bunun yanında vişne suyu ve sofralarda tükettiğimiz kirazın antrenman sonrası zayıflayan kas ağrılarını giderdiği ve oksitlenmeye dayalı güç antrenmanları sebebiyle kaslarda oluşan hasarı azalttığı tespit edildi. Ancak kiraz bölgenizde yetişmiyor ve mevsiminde tüketemiyorsanız kurutulmuş ve donmuş olarak raflarda bulmanız çok daha kolay. Antrenman öncesi kahvaltı ya da yediğiniz yulaf ezmesi tarzı tahıllara kurutulmuş kirazı da ekleyebilirsiniz.

Karpuz

Karpuz içerisinde yüzde 92 oranında su bulunduruyor. Bu sebeple yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden. Eğer dışarıda antrenman yapıyorsanız sıvı ihtiyacınızı karpuzla giderebilir, egzersiz öncesi ve sonrası tüketebilirsiniz. Ayrıca bolca potasyum içeren karpuz terle kaybedilen bu maddenin geri kazanımına yardımcı oluyor. Karpuzda ayrıca sitrülin adında bir amino asit yer alıyor. Bu da, ağır antrenmanlar sonrası kas ağrılarını dindirmeye yardımcı oluyor.

Dolmalık biber

Çok bilinmese de dolmalık biberler yüksek derecede C vitamini içeriyor. Uzman Angie Asche, kırmızı dolmalık biberin bir portakaldan iki kat daha fazla C vitamini içerdiğini belirtiyor. C vitamini vücudu temizleyici etkisinin yanı sıra, vücudumuzda en çok bulunan protein olan kolajenin üretimi için de hayati öneme sahip. Yakın bir araştırmaya göre kolajen, özellikle atletlerin eklem ağrılarını gidermeye yardımcı oluyor. Kısaca biber dolması artık sadece anneannelerimizin yaptığı lezzetli bir yemek değil, aynı zamanda spor hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girebilecek bir öğün.

Yaban mersini

Uzman Angie Asche'ye göre bir avuç yaban mersini etkili bir antioksidan reçete. "Yaban mersini tüketen atletlerin vücudunda uzun antrenmanlar sonucunda daha az yanma hissi ve stres oluşuyor. Ayrıca antrenmanlardan önce ve sonra yaban mersini suyu içmek, kas tahribatını azaltmaya ve kişinin kaybettiği gücünü toplamasına yardımcı oluyor. Yaban mersini kas ağrılarını da gidermekte birebir. Kahvaltıda yulaf ezmesine katılabilecek çok etkili bir meyve türü."

Pancar

Sporcuların hayatını kolaylaştıran bir diğer mor renkli besin pancar...Triatlon hocası Chrissy Carroll pancarın uzun süren yetişme döneminden sonra yaz ve sonbahar aylarında toplanabildiğini belirterek, "Pancar her atletin tüketmesi gereken muhteşem bir sebze. İçerisindeki nitrat sayesinde kaslara pompalanan oksijen ve kan oranı artıyor. Pancarın faydası saymakla bitmez." ifadelerini kullanıyor. Yaz aylarınca pancar salatalarda çiğ olarak tüketilebiliyor. Türkiye'de yaygın olmasa da, bazı ülkelerde pancar suyu ve limonata karışımı içecekler revaçta.

Salatalık

Diyet uzmanları çok üzerinde durmasa da antrenörler vücuttaki su dengesinin sporda çok önemli olduğunu belirtiyor. Chrissy Carroll bu konuyu şöyle özetliyor: "Su içmek çok önemli. Ancak suyu diğer yiyeceklerden almak vücudun su dengesi açısından farklı bir önem arz ediyor. Salatalık karpuzdan bile daha fazla su içeriyor. içerisindeki su oranı yüzde 96'lara varıyor. Atıştırmalık olarak ara öğünlerde yenecek humus ve cacık yaz diyetlerinin vazgeçilmezi olabilir.

Şeftali

Şeftalideki potasyum oranı oldukça yüksek ve bu meyvenin içerisindeki mineraller vücudun su dengesini dengelemeye oldukça yardımcı. Özellikle bir saatten fazla antrenman yapanların terlemeyle birlikte vücudundaki potasyum oranı azalıyor. Egzersizlerden yarım saat önce şeftali yemek, bu sorun için hızlı bir reçete.

   yeniasya.com.tr

 

   manahaber.com bağlantı verdiği sitelerin içeriğinden
   sorumlu değildir.

 

Paylaş :

Diğer Haberler
Faydaları saymakla bitmiyor!
Dünyanın En Yaşlı İnsanı Japonya'da
Yeni Obruklar Korkuttu
2018 Yılının En Önemli Bilim Haberleri
Prof. Karatay: Glutenin Neden Olduğu 20 Hastalığı Açıkladı
Karla İlgili 15 İlginç Gerçek!..
536 Senesi Neden Dünyanın En Kötü Yılıydı?
İş Yerinde Stresi Azaltmak İçin Şunları Yapın!...
Soğuk Algınlığı ve Nezleye En Etkili İlaç!
İnsanın Rahmanî Yönü Nasıl Anlaşılır?..
Hatay'da Tesbit Edildi ve Kaşifinin İsmiyle Dünya Literatürüne Girdi
Aşı, Artık Dünya Gündeminde
Sağlıklı Bir Ömür Olumlu Düşünmeye Bağlı
İslâm Bilimle Asla Çatışmaz!..
En Zeki Müminler Kimlerdir?
Kıyamet Alametleri Tek Tek Çıkıyor!
En Kıymetli Su: Zemzem
150 Yıl Sonra Görüldü!..
Bağırsaklarla İlgili Enteresan Tesbit
Bu, Müslümanların İlme Verdiği Değeri Gösteriyor
Harput Kalesinden Çıkanlar Şaşırttı
Eşlere Rekabet Değil Merhamet Lazım
Aynaya Bak Hastalığını Gör!..
Parmak Egzersiziyle Gerginlikten Kurtulun!..
Prof. Saraçoğlu'ndan ''Tam Buğday Ekmeği'' Uyarısı!..
Yine Mehdilik Üzerine!..
Dünya Benzeri Bir Gezegen Keşfedildi
Yumurtanın İnanılmaz 7 faydası!..
Orada Yeni Obruk Oluştu!..
Ölümcül Derecede Çevre Kirliliği
Altının Sırrı Çözüldü! ...
Alzheimer Olmamak İçin 9 Şeyden Uzak Durun
Bir Yılda 31 Bin Bilimsel Yayın
Karnında Unutulan Makasla 6 Ay Yaşadı!
Zeki İnsanlarda Bulunan 15 Özellik!..
  YAZARLAR
  GAZETE 1. SAYFALAR
  ÖNE ÇIKANLAR
  TARİHTE BUGÜN
29 Mart 1903
Marconi telsiziyle, Londra-New York arasında düzenli haber akışı başladı. ...
29 Mart 1903
Van'da meydana gelen depremde 860 kişi hayatını kaybetti. ...
29 Mart 1975
Türk Havayolları'nın sermayesi 1 milyar liraya çıkarıldı. ...
29 Mart 1991
İstanbul'da ekmek ilk kez 1000 lira sınırına ulaştı. ...
 
  SON DAKİKA
» Deprem sonrası yeni önlem: Altın ithalatı durduruldu
» Depremde vefat edenlerin sayısı giderek artıyor!..
» Erkeğin, Hanımına Karşı Görevleri...
» Tarihî Harran Ulu Camii 8 Asır Sonra İbadete Açılıyor!..
» Siirt Fıstığı İçin Müthiş Tesis!..
» Ayasofya'da Gıyabî Cenaze Namazı Kılındı!..
» 31 yıllık Acı: Halepçe!..
» İslam'da Zekâtın Yeri ve Önemi!..
» Almanlar: Müslüman Başbakanı Tartışıyor
» Çamlıca Camii'nde İlk Ezan Okundu
» İmran Han: Keşmir Sorununu Çözen Nobel'e layıktır!..
» İstanbul Havalimanı’nda 16 Bin Kişiye İş Fırsatı!
» Çamlıca Camii'nde İlk Ezan Ne Zaman?
» İslam ve Müslümanlar Arasındaki Çelişki
» Kaza ve Kadere İmanın Mahiyeti
  PARA PİYASALARI
    Alış Satış
  USD %
  EUR %
  HAVA DURUMU
İstanbul /
Ankara /
İzmir /
  NAMAZ VAKİTLERİ
 
  GÜNÜN FOTOĞRAFI    Hepsini gör
  HARİTA

Haritayı Daha Büyük Görüntüle
  SON 24 SAAT
Copyright © 2008 - MANA HABER. Her Hakkı Saklıdır.  
manahaber.com bağlantı verdiği sitelerin içeriğinden sorumlu değildir.
Sitemizde yayınlanan yazı, resim, grafik, ses ve görüntüler, ancak izin alındıktan sonra, kaynak gösterilerek ve link verilerek yayımlanabilir.