Miladi yılbaşı münasebetiyle hediye ve eşantiyon furyası alıp başını gidecek. Bunların fıkhi boyutuna girmeden meselenin seyrine bakmak lazım.
Miladi yılbaşı nedir derseniz şunu öncelikle dile getirmemiz lazım.
En eski âlemşümul bir müşrik bayramıdır. Bu tarih kilise tarafından Hz. İsa’nın (A.S.) doğum günü sayılarak bayram kabul edilmiştir. İlk defa Roma’da tesis edilmiştir. Hıristiyan âleminin ilk üç asrında böyle bir bayram yoktur.
354 senesinde Roma Piskoposu Liberius’un kararıyla 25 Aralık Hz. İsa’nın doğum günü kabul edildi. Bu geceye Noel adı verildi. Bunun bu adı alması 597 yılındadır. 1 Ocak Hz. İsa’nın sünnet edildiği tarih kabul edilmiştir. Sezar yılbaşını 1 Ocak gününe aldı.
21 Mart Nevruz İran takviminin yılbaşısıdır. Zerdüşt bayramıdır.
Türkiye’de 26 Aralık 1925’te 698 Sayılı Kanun ile 1341 yıllık takvim kaldırdı miladi takvim kabul edildi. Buna rağmen milletimiz çocuklarına Recep, Şaban, Ramazan, Muharrem adını veriyor da Aralık, Ocak, Şubat ve saireyi koymuyor.
Bütün bunlardan sonra diyebilir ki, Noel’in kimliğini merak edenler, bu efsane hakkında tatminkâr bilgi alamamaktadırlar. Yabancı dille yazılmış eserlerde bile Noel hakkında, “Çocuklara Noel gecesi (yılbaşı gecesi) bir takım hediyeler getiren efsanevi kişidir” denilmektedir. Onun Hıristiyanlıkla bir ilgisi yoktur. O’nun Baltık Totemlerinin Orman İlahı olduğunu söylerler. Açıkçası Noel bir safsatadan ibarettir.
Noel, Almancada kutsal gece anlamına gelmektedir.
Miladi yılbaşı kutlamalarının temeli putperestliğe dayanır. Şimdi de yılbaşı eğlenceleri bu bozuk temele dayanır. Bunun için bu adet ve ananelerden sakınmak lazımdır. Yunan efsanesine katılmamak lazımdır.
Hakkında kati bir şey söylenemeyen ve tamamen efsaneden ibaret olan Noel, milat kelimesinin karşılığı olarak kullanılmaktadır. Hz. İsa’nın doğumunu ifade eder. Bir takvimin başlangıcını ifade eder. Miladi yılbaşı olarak kutlanır. Tamamen Hıristiyanların âdeti olmuştur. 31 Aralık-1 Ocak şeklindeki kutlama bu törene katılmanın kılıfıdır.
Bugünkü Hıristiyanlık Hz. İsa’nın (A.S.) tebliğ ettiği hak dinin enkazı üzerine kurulmuş putperest inanışlardan ve mitolojik görüşlerden derlenmiş devşirme bir dindir. İncil’in başına gelenler de herkesçe bilinmektedir.
Noel Baba: Kiliselere göre değişik değişik azizlerdir. Batı’da domuz eti bizde hindi eti Noel alameti olmuştur.
İçki, kumar ve diğer sefaletler âlemleri, yılbaşı bahanesiyle tekrar edilen kötülüklerdir.
Dinler ve yılbaşı hakkında açacağımız küçükbaşlığın altında kısaca şu bilgileri verebiliriz:
* Hicri yılbaşı Hz. Muhammed (S.A.V.) Efendimizin Mekke’den Medine’ye hicretini esas alır. Yılbaşısı 1 Muharrem’dir.
* Hıristiyanlar Noel’i 24 Aralık’ta kutlarlar.
* Ermeniler 6 Ocak’ta kutlarlar.
* Süryaniler 25 Aralık günü kutlarlar.
* Bir bölük Hıristiyanlar da Nevruz’da yani 21 Mart günü kutlarlar.
* Museviler Roş Aşana’da tanrının huzurunda bütün günahlardan arınılan gündür. Ailelerin söylediği Kiduş ile yeni yıla girilir. Dinsel, kutsal bir gün değildir. (Mevlüt Özcan)