Bunlar, euzu besmele, İhlas Suresi, Felak ve Nas Sureleridir. Bu sureler, Peygamber Efendimize Yahudilerin yaptığı büyüleri bile bozmuş silahlardır. Zaten o sebeple inmiştirler. Biz de bunları akşam ve sabah okursak büyüler bize işlemez. Büyünün dışında ise bir de nazar vardır. Nazar İslam’da haktır. Peygamber Efendimiz bunu bize haber veriyor. Hadiste açıkça “Nazar haktır” buyuruluyor. Allah’a sığınmayan ana babanın çocuğuna da nazar değer. Çocuk nazardan dolayı hasta olabilir. Ana baba da hasta olabilir. Çok güzel ev, çok güzel bir araba, çok güzel çocuk veya herkesin gıpta ettiği bir mal sahibi olan kimse eğer Allah’a sığınmazsa nazar değer. Evi yıkılır, arabası kaza yapar. Bununla ilgili Arapların meşhur bir atasözü vardır; “Nazar deveyi kazana, insanı kabre sokar” derler. O yüzden Müslüman, çok hoşuna giden bir şeyi, takdir ettiği, ulaşamadığı bir şeyi gördüğü zaman Maşallah, Subhanallah demelidir. Bu, Allah ne güzel yaratmış demektir. O zaman nazarı değmez. Bu, Anadolu’da bilindiği için sürekli halkımız Maşallah, Subhanallah der. Ayrıca eve girerken ve çıkarken euzu besmele çekerek Allah’a sığınmak da musibetlere, nazarlara karşı bizleri muhafaza edecektir.
RESULÛLLAH’IN OKUDUĞU NAZAR DUASI
Peygamber Efendimizin nazara karşı okuduğu çok güzel bir dua vardır. Resulûllah, nazardan sığınmak için “Eûzübi-kelimâtillâhi’t-tâmmâtiküllihâmin şerri mâhalak” duasını okumuştur. Bu dua ile Allah-u Teâlâ’ya “yarattığın her şeyin şerrinden sana sığınırım ya Rabbi” deriz. Bu dua, besmelenin bir başka şeklidir. Eğer bu duayı söyleyemiyorsanız, besmeleyi dilinizden düşürmeyin. Çarşıya pazara girerken, evden çıkarken, iş yerine girerken her yerde Allah’a inanarak samimi şeklide besmele çektiğinizde, kendinizi de ailenizi de korumaya alırsınız.
ALLAH’A SIĞINMAYAN BELASINI BULUR
Bazıları nazarın iman ve küfür ile ne ilgisi var diyorlar. Şunu iyi bileceğiz; Allah izin vermediği, müsaade etmediği müddetçe hiçbir şey kimseye etki edemez, zarar veremez. Allah kendisine sığınmayanlara karşı kötülüğü serbest bırakıyor. Sığınmadığı için cezalandırmaktır bu… İnsan Allah’ı hatırlamayınca, Allah da onu kendi haline bırakıyor. O da bir gün belasını buluyor. Sonra sihir, büyü, nazar etki ediyor. Onun için Allah’a sığınmayı ihmal etmeyeceğiz. Tesiri Allah’tan bilmek de imanın gereğidir. Allah’a nasıl sığınılacağını anlattık. Peygamber Efendimizin tavsiye ettiği dua ve ayetler zaten herkesin bildiği ayetler. Para verip bir sürü tüccara gitmeye gerek yok. Allah’a inanacaksın ve sığınacaksın bu kadar.
HARAM NEDİR?
İmanı yok eden hususlardan birisi de haramı helal, helali haram kabul etmektir. Allah, Kur’an-ı Kerim’de haram nedir bize bildirmiş. Malumunuz içki içmek, falcılık, ölü eti yemek, yalan rüşvet, kumar gibi şeyler haram edilmiştir. Allah’ın kesin olarak yasakladığı şeylere haram diyoruz. Bunlar işlendiği zaman ise günah oluyor. Allah’ın haram dediğine, “Bu da haram mı olurmuş” diyen adam mümin olamaz. Mesela şarabın haram olduğu ayet ile sabit ama ayyaş bir adam bunu inkâr ediyor. “Şarap haram değildir” diyorsa iman dairesinde kalamaz ve kâfir olur. Eğer inkâr etmeden içerse günahkâr olur. Ama haram değil derse kâfir olur. Fakat “Ben haram olduğunu biliyorum ama vazgeçemiyorum” derse günahkâr mümin olur. Burada mesele günahkârın haramı işlese bile inkâr etmemesidir. İmanı yok edecek şeylerden birisi de Allah’ın helal kıldığına haram demektir. Bu da tehlikelidir. Kim ne hakla Allah’ın helal kıldığını haram ilan edebilir… Böyle aşırılıklara gitmek imanı götürür.
SÜNNETİ RET ETMEK KÜFÜRDÜR
Kur’an-ı Kerim’de sayısız ayette, Peygamberin yaptığını yapın emri vardır. Muhammed Mustafa (S.A.V) bizim örneğimiz olarak gösterilmiş, ona uymamız emredilmiştir. O ne yaparsa yapın, neyi yasaklarsa yapmayın emri vardır Allah‘ın. Peygamber Efendimizin yaptıklarına, beğendiklerine dair, sözlerine dair bizlere ulaşan haberlere “hadis” deniyor. Buna rağmen sünnet neymiş, hadis neymiş bunlar önemli değil. Kur’an varken hadisin ne önemi var demek küfürdür. Çünkü sünnetin aslını ret etmek aynı zamanda Kur’an-ı Kerim’i ret etmektir. Ama “filan hadisin filan ravisi hakkında böyle bir ifade var” dersen o başka bir iştir. Onu oturup ehliyle konuşursun. Ama sünneti tamamen inkâr adamın imanını alır. Allah’ın emirleri ile alay edilmez. Müslüman, bu konularda son derece hassas ve dikkatli davranmalı ve konuşmalıdır. Allah bizleri haddi aşanlardan eylemesin. Âmin. (Prof. Dr. Cevat Akşit)