Ana Sayfa
İtikad
Fıkıh
Ahlak
Tasavvuf
Hikmet
Ayet
Hadis
24 Kasım 2024 Pazar
16:53
Güncel
Analiz
Düşünce
Kültür
Sanat
Tarih
Aile
Sağlık
Bilim
İslam
Düşünce
Tarih/Saat: 24 Kasım 2024 Pazar, 16:53:48
ANA SAYFA
GERİ
1
İLERİ
Yaradılıştaki hikmet
Yer ve göklerin yaratılış amacında insanın yeri şu ayette açıklığa kavuşturulur: “Yeryüzünde ne varsa sizin için O yarattı.
Birlik ve Beraberlik
Toplumda birlik ve beraberlik neden önemlidir? Toplumda birlik ve beraberliğin önemi. Bir toplumun huzur içerisinde yaşama ve devamlılığının sağlanmasında birlik ve beraberliğin önemi büyüktür. Bir toplumda birlik ve beraberlik sağlanamazsa iç huzur kalmaz ve karışıklıklar cereyan eder.
İslam iktisadı ve faiz
Faiz olmadan ekonomik hayat alanında yürüyebilmenin mümkün olamayacağını dile getiren kimseler öncelikle İlâhî otoriteyi sorgulamakla kendilerini büyük bir tehlikeye atmış olurlar. Yanlış her zaman yanlıştır. Yapılması gereken doğruya sarılmak ve bunu uygulamaya dökmektir.
BEDİUZZAMAN: "Zulmederek hürriyet fikri yok edilemez!.."
Ehl-i dünya tarafından deniliyor ki: “Sen neden bizden küstün? Bir defa olsun hiç müracaat etmeyip sükût ettin. Bizden şiddetli şekva edip ‘Bana zulmediyorsunuz’ diyorsun.
Çok Önemli bir kurum: "Hisbe Teşkilatı"
Müslümanlar kendilerine ait olanı unuttukça başkalarında olanı almaya hatta onu bir norm olarak kabul etmeye de başladılar. Hatta geleneksel olarak kendi tarihlerinin ürettiği bütün kurumsal yapıları da terk etme noktasına geldiler.
“Güzel, bazılarından kendini gizler!..”
Gökhan Özcan, güzellik fikrine dair yaşanan değişime dikkat çekerken güzelliğin maddi varoluşa indirgenmesinde sakatlığı vurguluyor. Kaynak: “Güzel, hakikatin peşinde koşmayanlardan kendini gizler”
İsmailağa Cemaati Üzerine Oynanan Oyunlar!
Tüm dünyada İslam’a davet çalışmaları yapan hareketlere karşı bir “böl, parçala ve yok et” faaliyeti yürütülmektedir. Bunun en son örneği İsmailağa cemaatidir.
Ali Erbaş: “Batı, ilmi işgal ve imhada kullanıyor!..”
Edirne'de “Balkan Alimleri Buluşması”na katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İslam dünyasındaki olaylara dikkat çekerek Müslümanların tedbir alması gerektiğini söyledi.
Küresel Sistemin Süper Güçleri
Küresel veya bölgesel siyaseti ilgilendiren konular tartışılırken sık sık telaffuz edilen sözcüklerden biri de "süper güç" oluyor.
Bomboş şeyler peşinde koşarken hayatı kaçıran çağdaş insan!..
Herkesin yapacak o kadar çok şeyi var ki, artık pek çoğunu neden yapmak istediğini bile hatırlamıyor. Çoğumuz yapmak zorunda olduğumuz şeylerin telaşıyla oraya buraya koşuştururken, yapmak istediklerimizi yapamıyor olmanın hayal kırıklıklarını da bir yük olarak sırtımızda taşıyoruz. Kaynak: Bir şeylere yetişmeye çalışırken her şeyi kaçıran modern insan!
"Zulüm, alimlerim mücadelesiyle bitecek!"
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “İslam coğrafyasında ve dünyanın her köşesinde dökülen kanların, yitirilen canların, uygulanan zulümlerin son bulması ancak alimlerimizin mücadelesiyle mümkün olacaktır” diye konuştu.
Cinsiyetsizlik ve Cinsel Sapma
Bilginin belirsizliğe, düzenin kaosa dönüşmesi ve değerlerin yok sayılması, doğrudan insanın ve doğallığının hedef seçilmesini beraberinde getirmiştir. İnsanın doğallığının önemli bir unsuru cinsiyeti ve cinselliğidir.
İslâmî cemaatlerin birliği?
Kâinatın Efendisi Sevgili Peygamberimize (asm) indirilen Kur’ân-ı Kerîm ve İslâm dinine mensup olan Müslümanlar, Asr-ı Saadet’ten günümüze kadar gelmiş ve kıyamete kadar da devam edeceklerdir.
"İslam Birliği" hayal değildir...
İslam, Kâinat âleminin dengesidir. Kâinat âleminin içindekilerinin de dengesidir. Bu denge âdilâne ve yerli yerine yerleştirilmiş hali ile İslam sistemidir.
Erkeğin, Hanımına Karşı Görevleri...
Evlenme, eşler arasında birlikte yaşama ve karşılıklı yardımlaşma esasına göre kurulan ve taraflara karşılıklı hak ve görevler yükleyen bir akit ve sözleşmedir. Bunun için eşlerin birbirine karşı; sevgi, saygı, sadakat ve vefa borcu vardır. Dolayısıyla; ailedeki işlerin iyilik, güzellik ve karşılıklı anlayış esasına göre yürütülmesi gerekir.
İslam'da Zekâtın Yeri ve Önemi!..
Malî bir ibadet olan zekât, İslam'ın beş temel esasından biri olup hicretin ikinci senesinde, oruçtan önce farz kılınmıştır. Zekât, Kuran-ı kerimde otuz iki yerde namazla birlikte zikredilmiştir.
Allahü Teâlâdan Başka Yaratıcı Yoktur!..
Önceki sohbetimizde “kaza ve kaderi” inceledik. Ehemmiyetine binaen bu hafta da aynı konu ile alakalı “halk, kesb, hayır ve şer” kavramları üzerinde durmak istiyoruz.
Kaza ve Kadere İmanın Mahiyeti
Kazâ ve kadere inanmak, imanın rükünlerindendir. Bu husus, “âmentü”de; “ve bi'l-kaderi hayrihi ve şerrihi minellâhi teâlâ” şeklinde ifade edilmiştir.
Âhirete İnanmayanın Vay Haline
“Âhiret” sözlükte “son, sonra olan, son gün ve öbür dünya” gibi manalara gelir. Son gün denilmesi, arkasından gece gelmediği veya dünyadan sonra geldiği içindir. Dinî terim olarak ise âhiret: Ölümden sonra insanların tekrar dirilmesiyle başlayan ve sonsuz olarak devam edecek olan hayattır. Kabirde geçen zaman ise, Berzah âlemidir.
Mesuliyetimiz Büyük, Daha Çok Çalışmalıyız!..
En küçüğünden en büyüğüne kadar; bütün canlılar, hayatlarını idame ettirmek için, durmadan çalışıyorlar. Bu, İlahî bir kanundur. Ağzımızın içine kadar giren bir lokmayı bile, çiğneme zahmetine katlanmadan yutamayız. Dolayısıyla başarıya giden yoldaki en iyi arkadaşımız ve can dostumuz çalışma ve gayrettir!..
Rızkı Artıran, Ömrü Uzatan ve Hayatı Cennete Çeviren Bir İş!..
Ebeveyne yani anne-babaya itaat edip rızalarını almak, hayatı cennete çevirecek önemli bir iştir. Anne-baba, aile ocağının iki temel direğidir. Aile de, toplumun temel taşı, cemiyetin özü ve sosyal hayatın belkemiğidir. Sağlıklı ailelerden oluşan toplumlar, sağlam toplumlardır. Dolayısıyla bir toplumun yükselmesi, aile kurumuna bağlıdır.
Müslüman Şahsiyetin En Temel Özelliği: Halîm Olmak
Hilim; yumuşak huyluluk, esnek karakterlilik, sâkinlik ve saygısızlara dahi efendi ve âlicenap davranma halidir. Hilim erdemine sahip olan kimseye “halîm” denir.
Kuran-ı Kerim En Büyük Mucizedir
İmanın üçüncü rüknü, İlahî kitaplara inanmaktır. Amentü’deki “ve kütübihi” ifadesi, Allahü Teâlânın gönderdiği kitaplara inanmayı bildirmektedir.
Tasavvuf İlmi Neden Gereklidir?
Tasavvuf ilmi nedir, ne işe yarar ve bizim için ne kadar gereklidir, sorularını cevaplandırmaya bir âyet-i kerime ile başlayalım. Rabbimiz celle celalüh şöyle buyuruyor:
Müslüman Mütevazı Olmalıdır...
Tevazu yani alçak gönüllülük, dinimizin değer verdiği en güzel huylardan biridir. Tevazu, kendi değerini olduğundan aşağı görmek, başkalarını küçük görmemektir.
Müslümanın Karakteristik Bir Vasfı: Hilim
Hilmin Tarifi Hilim; yumuşak huyluluk, yumuşak karakterlilik, sâkin tabiatlılık, nefsine hâkim olma, öfkenin heyecanına kapılmama, saygısızlara dahi efendi ve âlicenap davranma halidir.
Dinin Tarifi ve Mahiyeti
Din kelimesi lügatte; âdet, ibadet, hesap, ceza ve hüküm manalarına gelir.
İslamda Hilmin Yeri ve Önemi
Hilmin Tarifi Hilim; yumuşak huyluluk, yumuşak karakterlilik, sâkin tabiatlılık, nefsine hâkim olma, öfkenin heyecanına kapılmama, saygısızlara dahi efendi ve âlicenap davranma halidir.
Kurban Hakkında Bilinmesi Gereken Bazı Hükümler
Kurban kesmek, Hanefi mezhebine göre; müslüman, akıllı, bâliğ, hür, mukim ve dinen zengin olan herkese vacib, Şafii mezhebine göre de bu şartları taşıyan herkese sünnettir.
Arefe Gününün Fazileti Büyüktür
Bütün ibadetlerin, dini gün ve gecelerin zamanı hicri takvime ve kameri aylara göre tesbit edilir. Kameri aylar, mevsimlere bağlı değildirler, sene içerisinde devamlı dönerler.
Din Nedir?
Din kelimesi lügatte; âdet, ibadet, hesap, ceza ve hüküm manalarına gelir. Istılahî yani dinî manası ise, iki çeşittir: 1- Şer’î yani dinî hükümlerin tamamı. 2- Akl-ı selim sahibi kişileri, kendi güzel iradeleriyle, iki cihan saadetini temin eden güzel ve faydalı işler yapmaya sevk eden İlâhî bir kanûndur.
Müsamaha Medeniyeti...
Ahlakî bir kavram olarak ‘müsamaha’; bize karşı işlenen hata ve kusurları, -gücümüz yettiği halde- görmezden gelip karşılık vermemek, insanları, kusurları ile beraber kabul etmek; eziyetlerine sabır ve fedakârlıkla katlanabilmektir. Bilinmelidir ki, müsamaha çok kapsamlı bir fazilet ve toplumun en fazla hayrını gördüğü önemli bir meziyettir.
Orucun Fayda ve Hikmetleri
Bütün ibadetlerin olduğu gibi orucun da ruhî ve bedenî yönden birçok fayda ve hikmetleri vardır. Bunlardan birkaçı şöyledir:
Kadir Gecesi'nin Fazileti
Bu sene 10 Haziran pazar akşamını, 11 Haziran pazartesi günü'ne bağlayan gece, Ramazan ayının 27. gecesi olup “Leylet’ül-kadr” (Kadir gecesi)dir.
BİRAZ EDEP YAHU
Edep, Zerafet ve İnceliktir Edep; güzel terbiye, iyi davranış, güzel ahlak, haya, nezaket, zarafet, incelik ve saygılı olmak gibi yüksek manalara gelen çok kapsamlı ve çok önemli bir kavramdır.
Mümin Her Zaman Tedbirli Olmalıdır
Tedbir Başarının İşaretidir Tedbir, bir konudaki muhtemel tehlike ve riskleri önceden görerek; gerekli önlemleri almak ve her çeşit ihtimale hazırlıklı olmak, demektir.
İman Hakkında Ne Biliyoruz?
Îmânın kelime manâsı, herhangi birşeyi doğru kabul edip tasdîk etmektir. Istılâhî yani dinî manası ise şöyledir; halkın avam tabakasının dahi Hazret-i Muhammed’in dininden olduğunu bilecek kadar meşhûr olan hükümlerin tamamını, kalben tasdîk etmek yanî bunların doğru olduğunu kabul etmektir.
Güler Yüzlü-Tatlı Sözlü Olabilmek
Gülleri Açmış Bahçe Gibi Güler yüzlü-tatlı sözlü olmak; insanların yüzüne, saygı ve sevgi dolu samimî bir tebessüm ve gülümseme ile bakmak, onlarla; gönül alıcı, hoş kelime ve sözcüklerle konuşmak, hareket ve mimiklerle onları rahatsız etmemek, demektir.
Mübarek Gün ve Gecelerin Fazileti
Ticarette başarılı olmak ve bir yerlere varmak isteyen tüccar; herkesten evvel işyerini açıp herkesten sonra kapatır, günün her dakikasında kaliteli ve ucuz mal temin etmek için çırpınır, bulduğu malı güzelce sergiler, pazarlar, satar ve en önemlisi kâr ederek kazandığı parayı en iyi şekilde ve en güzel yerlerde değerlendirmeye çalışır.
Büyük Zatların Huyu: TEENNİ
Teenni Yavaş ve Sakin Olmaktır Teenni; iyice düşünüp taşındıktan sonra işe koyulmak; başladıktan sonra yavaş ve sakin hareket etmek; her zaman ağırbaşlı, temkinli ve ihtiyatlı davranmak, gibi manalara gelir.
Birarada Yaşamanın Sigortası: İTİDAL
“A d l” kökünden bir masdar olan “itidal”, hiçbir konuda aşırıya kaçmamak, her zaman ılımlı ve ölçülü olmak, demektir. İtidal; aynı zamanda olaylar karşısında sarsılmamak, heyecana kapılmamak, soğukkanlı, sabırlı ve temkinli olmak, gibi manalara gelir. İtidal, ‘adalet’ kelimesi ile aynı kökten gelir. Çünkü adâletin bir anlamı da “itidal ve istikamet”tir.
Tevhid'in Önemli Beş Delili!..
"De ki: O Allah bir tektir. O Allah'tır, samedtir, O doğurmamış ve doğurulmamıştır. Hiçbir şey O'nun dengi değildir." (İhlas 1-4)
Kur’ân-ı Kerim En Büyük Mucizedir!..
Kur’ân-ı kerim hem sözü hem de manası Allahü teâlâ tarafından vahyedilmiş kelam-ı ezelîdir.
Müslümanın İçi de Dışı da Temizdir!..
Temizlik İnsanın Fıtratında Var Temizlik; kişinin vücudunda, elbisesinde, kullandığı eşyalarda ve yaşadığı ortamlarda hiçbir necaset; pislik, leke, kir ve pasak bulunmaması, demektir.
Kıyametin Küçük Alametleri
Hadis-i şeriflerde bildirilen kıyametin küçük alametlerinden bazıları şunlardır:
Din Nedir Bilir misin?
Din kelimesi lügatte; âdet, ibadet, hesap, ceza ve hüküm manalarına gelir. Istılahî yani dinî manası ise, iki çeşittir: 1- Şer’î yani dinî hükümlerin tamamı. 2- Akl-ı selim sahibi kişileri, kendi güzel iradeleriyle, iki cihan saadetini temin eden güzel ve faydalı işler yapmaya sevk eden İlâhî bir kanûndur.
İnsanın Yaradılış Gayesi?..
Hiç şüphe yok ki herkesin, cevabını aradığı soruların en önemlilerinden biri de, insanın niçin yaratıldığı ve nereden gelip, nereye gittiği sorusudur.
Müminin Alamet-i Farikası!
Doğruluk Nedir Müminin alamet-i farikası doğruluktur. Doğruluk; insanın düşünce, söz ve eyleminin hakikatle uyuşması ve gerçeğe uygun olmasıdır. Bir düşünce, bir söz veya bir işin doğruluğu onun vakıaya ve gerçekliğe uygun olmasıyla ölçülür.
Kuran-ı Kerim En Büyük Bir Mucizedir
Kur’ân-ı kerim hem sözü hem de manası Allahü teâlâ tarafından vahyedilmiş kelam-ı ezelîdir.
Avrupa’nın Kürdistanları!
Londra merkezli Eş-Şarku'l-Evsat isimli Arapça gazetede 29 Ekim pazar günü yayımlanan İyad Ebu Şakra'nın analiz yazısının tam tercümesi şöyledir:
Müminin Yitik Malı: HİKMET
Hikmet, “yargıda bulunmak” manasındaki ‘hükm’ masdarından türemiş bir isimdir. Ayrıca “engellemek, alıkoymak, gemlemek; sağlam yapmak” mânalarına gelen ‘ihkâm’ ve muhkem kelimeleri ile de anlam ilişkisi vardır.
Müsamaha Medeniyeti
Ahlakî bir kavram olarak ‘müsamaha’; bize karşı işlenen hata ve kusurları, -gücümüz yettiği halde- görmezden gelip karşılık vermemek, insanları, kusurları ile beraber kabul etmek; eziyetlerine sabır ve fedakârlıkla katlanabilmektir.
Müslüman Şahsiyetin Çok Önemli Bir Vasfı!..
Şecaat; cesaret, kahramanlık, yiğitlik, gözüpeklik, korkusuzluk gibi manalara gelir. Şecaat; kişiyi kutsal değerleri korumak için, sıkıntıları göze almaya yönelten, önemli ruhsal bir yetenek ve mühim ahlâkî bir fazilettir.
Hazret-i Nuh'un Islah Faaliyetlerinden Dersler Çıkarabilmek
Uzun insanlık yürüyüşümüzde kılavuz edinmemiz için gönderilen vahiylerin sonuncusu olan Kur’an-ı Kerim’in “salah toplumu” olabilmek için keşfetmemiz ve tâbi olmamız gereken sünnetullahı/toplumsal yasaları serdetme biçimlerinden önemli bir tarz da “kıssalar”dır.
Kurban Bayramının Önemi
Allahü Teâlâya sonsuz hamd û senalar olsun ki, sağ-salim olarak; bir kurban bayramına daha kavuşmanın sevinç ve heyecanı içindeyiz.
Kurbanın Dindeki Yeri
Kurban, kurban bayramı günlerinde, ibadet niyetiyle, belli hayvanlardan birini kesip kan akıtılarak yapılan bir ibadettir. Buna Arapça'da "udhiyye" denir.
Neden Mütevazı Olmalıyız?
Tevazu yani alçak gönüllülük, dinimizin değer verdiği en güzel huylardan biridir. Tevazu, kendi değerini olduğundan aşağı görmek, başkalarını küçük görmemektir. Başka bir ifade ile tevazu; makam ve rütbe itibariyle kendinden aşağıda olanlara karşı büyüklenmemek,
Misyonerlere Birkaç Soru!..
Câhil müslümanları, hıristiyanlaştırmaya çalışırken neden direkt olarak Hıristiyanlığı anlatmıyorsunuz da, İslam’ı karalama yoluna gidiyorsunuz? Sadece Hıristiyanlığı anlatarak kimseyi etkileyemeyeceğinize mi inanıyorsunuz?
İnsanlık Peygamberlere Muhtaçtır
İmanın altı rüknünden (esasından) biri de, peygamberlere iman etmektir. Ya'n'î Allahü teâlânın; emirlerini kullarına tebliğ etmek için birçok peygamber gönderdiğine yakinen (kesin olarak) inanmaktır.
Kazâ ve Kader Nedir?..
Kazâ ve kadere iman, Allahü teâlânın sonsuz ilim, irade ve kudretine inanmaktır. Başka bir deyişle Allahü teâlânın bu sıfatlarına inanan kimse, kazâ ve kadere de inanmış olur.
Büyük Keşifleri Yapanların Ortak Özelliği
Tefekkür, insanlara mahsus bir çaba olup; bir nesne veya bir konu üzerinde etraflıca düşünmek, meydana gelmiş bir hâdisenin sebeplerini bulup tahlil etmek, beklenen bir olayın muhtemel sonuçları üzerinde kafa yormak ve ona göre gereken tedbirleri önceden almak gibi manalara gelir.
Neden Bir Mezhebe Bağlanmak Gerekir?..
Herkesin; âyet-i kerime ve hadis-i şeriflerin tamamını tarama; doğru olarak anlama, düzgün bir şekilde yorumlama ve ihtiyaç duyduğu hükmü ortaya çıkarma güç ve kabiliyetine sahip olmadığı âşikârdır.
Dinimizde Tevazuun Önemi
Tevazu yani alçak gönüllülük, dinimizin değer verdiği en güzel huylardan biridir.
Fazilet Kahramanlarının Ortak Özelliği!..
En İnsanî Huy: Cömertlik Cömertlik, cimriliğin zıddı olup; Dinimizin tavsiye ettiği ve övdüğü en güzel ve en insanî huylardan biridir. Cömertlik, hiçbir karşılık beklemeden malını muhtaçlara vermek, iyilik etmek, yardımcı olmaktır.
Avrupa’da İslam Korkusu Kullanışlı Bir Düşman!..
16. yüzyılda Papalığın egemenliği çatırdarken, Avrupa içindeki pek çok hesabı adeta kullanışlı bir düşman imgesi olan Türk/İslam kimliği üzerinden görmüştü. Bugün bambaşka bir dünya var. AB’nin geleceği tehlikedeyken, Avrupa’da bu varoluşsal soruna karşı popülist politikalar Türk/İslam korkusu üzerinden güç devşirme peşinde.
Oruç, Büyük Bir Ahlak Okuludur!
Bütün ibadetlerin olduğu gibi orucun da ruhî ve bedenî yönden birçok fayda ve hikmetleri vardır. Bunlardan birkaçı şöyledir: Oruç, herşeyden önce insanın aslî vazifesi olan Allahü Tealaya itaat ve ibadettir.
İslam ve Adalet-2
İslam dini; adaletin gerçekleşmesi üzerinde ısrarla durmuş, gerek ferdî yaşantımızda, gerek aile hayatımızda, gerek insanlar arasında hüküm verirken, gerekse şâhitlik yaparken adaletten asla vazgeçilmemesi gerektiğini kesin ifadelerle vurgulamıştır.
Büyüden Nasıl Korunuruz?..
Bismillahirrahmanirrahim... İslam’da sihir vardır, büyü vardır. Büyüden korunmak için de Allah bizlere muhafaza silahları vermiştir.
Berat Gecesi ve Fazileti!..
Şâban ayının on beşinci gecesi berat gecesidir. “Berat” kelimesi Arapça “berâe - berâet” kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir.
İslam ve Adalet-1
İnsanların bütün iş ve faaliyetleriyle ilgili geniş, kapsamlı ve evrensel bir kavram olan adalet; tarafsızlık, eşitlik, hakkı yerine getirmek, haksızlıktan kaçmak, ölçülü hareket etmek, istikamet üzere bulunmak, ifrat ve tefrit arasında olmak, hakkı gözetmek, işleri yerinde ve zamanında yapmak gibi maddî ve mânevî mânâlar ihtiva etmektedir.
İmanın Tarifi
Îmânın kelime manâsı, herhangi birşeyi doğru kabul edip tasdîk etmektir. Istılâhî yani dinî manası ise şöyledir; halkın avam tabakasının dahi Hazret-i Muhammed’in dininden olduğunu bilecek kadar meşhûr olan hükümlerin tamamını, kalben tasdîk etmek yanî bunların doğru olduğunu kabul etmektir.
Peygamberlere İman
İmanın altı rüknünden (esasından) biri de, peygamberlere iman etmektir. Ya'n'î Allahü teâlânın; emirlerini kullarına tebliğ etmek için birçok peygamber gönderdiğine yakinen (kesin olarak) inanmaktır.
Atomistik ya da Tevhidî Sanat
Post modern denilen günümüzde bitmiş midir bu düşünce? Hayır. Daha da kavileşmiş ve hayatı tamamen ele geçirmiştir…
Dert Nedir Bilir misiniz?
Kaburgaları kırık bir kazazede düşünün… Kemiklerden biri göğüs kafesinde içe doğru gömülmüş kalbine batmak üzere… Bu hastanın durumu bir doktora göre şifaya vesile olma nimetidir; düşman içinse öldürücü darbeyi vurma fırsatı. Böyle vakalarda büyüklerin “gafiller” dediği ara profiller vardır. “Ben demiştim böyle olacağını, emniyet kemeri tak demiştim, hız yapma demiştim” diye vakanın başına üşüşüp kehanet kusarlar.
Mirac'ın Mahiyeti ve Önemi!
“Resûlullah efendimizin göklere ve bilinmeyen yerlere götürüldüğüne inanmayan, sapık olur.”
İnsanlık, Efendimizin Getirdiği Esaslara Muhtaç (Yabancı Filozofların Tesbitleri)
''Hazret-i Muhammed Aleyhissalatu Vesselam, insanlığın kurtarıcısıdır!''
Şefkat Bir Hayat İksiridir!..
Şefkat, “acıyarak ve koruyarak sevme” olarak tarif edilir. Şefkat, sevgiden kaynaklanan bir kalb inceliği olup merhametle eşanlamlıdır. Bunun için katı kalpli, acımasız insanlara merhametsiz denir.
İman Fıtrî Bir İhtiyaçtır!..
İnsan, beden ve ruhtan oluşan bir varlıktır. Yeme, içme, nefes alıp verme gibi olaylar bedenimizle; inanmak, sevinmek, mutlu olmak gibi olaylar da ruhumuzla ilgilidir. İnsanı diğer yaratıklardan ayıran başlıca özellik, işte budur. İnsan, beden ve ruh yapısıyla bir bütündür.
Bizi Ancak Dinimiz Birleştirir!..
Eşinde aradığını bulamayan yeni evli, sorununu anlatıyor: “Evlilik filmlerdeki gibi değilmiş. Akşam eve geldiğimde güler yüzle karşılayan bir eş beklerken, dış kapıyı açtığımda “Mutfaktan tuzu getir” veya “suyu unutmuşum, sürahiyi getir” diyen bir ses duyarım. Nerde o gülen yüzler?
Şükretmeyi Öğrenmeliyiz!
Güzel huylardan biri olan sükür, insanlarin Allahü Teâlâ tarafindan kendilerine ihsân edilen sayisiz nîmetlerine, iyiliklerine karsilik olarak sevinç ve tesekkürlerini bildiren söz ve davranislarda bulunmasidir. Sükür, hem kulluk hem de insanlik vazîfesidir. Iyilik yapana tesekkür edilecegini, herkes bilir. Bu insanlik icabidir.
Bediüzzaman Said Nursi
Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri, Anadolu topraklarında yetişmiş, davası ve fikirleri tüm dünyaya yayılmış ve tarihin gördüğü en büyük İslam âlimlerinden. O, milletin imanının selameti için pek çok çileler çekmiş büyük bir kahraman, Kur’ân’ımızın yeryüzünde cemaatsiz kalmaması için hayatını ve saadetini feda eden bir dava adamı.
Sonsuz Azabın Hikmeti?
Günahlarımıza karşı Allah dilerse affeder; dilerse affetmeyip dünyada, kabirde veya Cehennemde azap verir. Dilerse tövbemize binaen, günahlarımızdan bir kısmını, dilerse tamamını affeder.
İnsanın En Karakteristik Özelliği!
Ahlakî bir terim olarak hayâ; kişiyi, kınanma ve horlanma endişesiyle; dinî ve toplumsal kurallara aykırı davranmaktan koruyan insanî bir duygudur.
Kudüs Fatihi Selâhaddin-i Eyyûbî
Bugün (4 Mart) “Şark’ın sevgili sultanı”, büyük İslâm kahramanı Selâhaddin-i Eyyûbî’nin (1138-1193) vefat yıl dönümü.
Fetva için yeni sistem kuruluyor
Diyanet İşleri Başkanlığı, vatandaşların ve din görevlilerinin dini konulardaki sorularını etkin bir şekilde cevaplandırmak üzere bir sistem kuracak.
Küreselleşen Dünyada Dinin Rolü?..
Sosyalist sistemin çökmesi ve buna bağlı olarak Doğu-Batı blokları arasındaki kamplaşmanın sona ermesi, ideolojiler çağının sonuna gelindiği düşüncesinin hâkim olmasına sebep oldu.
Musibetleri Kolaylaştıran Güç!
Sabır Nedir? Sabır; dinî emirleri yerine getirirken, haramlardan kaçarken, musibetlerlerle karşılaşırken ve zorlu hedeflere doğru yürürken; nefsini kontrol etmek, kendine hâkim olmak, pes etmemek, yılmadan sıkıntıya katlanmak ve nihayet metanetle direnip yenilmemektir.
İslam’da Devlet ve Yönetimi
Günümüzde bazı Oryantalistler ve onların tekelindeki dinde reformistler “İslam’da devlet yoktur” tezini canhıraş bir gayretle savunmakta, buna mukabil beşer tarafından kuralları belirlenerek kurulan devletlerin varlığını kabul etmekte bir beis görmemektedir.
Dertlerin İlacı Çalışmaktır!
En küçüğünden en büyüğüne kadar; bütün canlılar, hayatlarını idame ettirmek için, durmadan çalışıyorlar. Bu, İlahî bir kanundur. Ağzımızın içine kadar giren bir lokmayı bile, çiğneme zahmetine katlanmadan yutamayız. Dolayısiyle başarıya giden yoldaki en iyi arkadaşımız, can dostumuz çalışmadır!..
Utanmadıktan Sonra İstediğini Yap!..
Ahlakî bir terim olarak hayâ; kişiyi, kınanma ve horlanma endişesiyle; dinî ve toplumsal kurallara aykırı davranmaktan koruyan insanî bir duygudur.
GAZETE 1. SAYFALAR
TARİHTE BUGÜN
24 Kasım 1934
Ayasofya Camii'nin müze olması, Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul ...
24 Kasım 1942
4. Stalingrad muharebesi başladı. ...
24 Kasım 1977
Irak, Türkiye'ye ham petrol pompalamayı durdurdu. ...
24 Kasım 1988
Sürgündeki Bağımsız Filistin Devleti kuruldu. ...
PARA PİYASALARI
Alış
Satış
USD
%
EUR
%
HAVA DURUMU
İstanbul
/
Ankara
/
İzmir
/
NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNÜN FOTOĞRAFI
Hepsini gör
[+] Büyüt
HARİTA
Haritayı Daha Büyük Görüntüle
Copyright © 2008 - MANA HABER. Her Hakkı Saklıdır.
Ana Sayfa
|
Hakkımızda
|
Künye
|
İletişim
|
Reklam
|
RSS
|
manahaber.com bağlantı verdiği sitelerin içeriğinden sorumlu değildir.
Sitemizde yayınlanan yazı, resim, grafik, ses ve görüntüler, ancak izin alındıktan sonra, kaynak gösterilerek ve link verilerek yayımlanabilir.